Коледа без сняг, но по Нова година - преспи

Такава е прогнозата на синоптиците за празниците до края на декември

След ветровете вчера природата ще се успокои, от вторник рязко ще се затопли, съобщава "Труд". В сряда, 24 декември, температурите ще са между 10 и 16 градуса. „Времето този декември е динамично, месецът е сравнително топъл, но това не означава, че се случва нещо ненормално“, обясни дежурният синоптик Петър Янков от TB-MET. Той припомни, че подобна жега по това време на годината е имало и в началото на 60-те години, а през 1985 година живакът е отчитал дори рекордните за декември 18 градуса.

От Коледа, която тази година е в четвъртък, се очаква постепенно захлаждане, въпреки че времето ще остане слънчево. В петък от северозапад облачността ще се увеличи, като ще започне да вали дъжд и сняг. В събота вече навсякъде ще е побеляло.
Скиорите обаче няма да са доволни, защото бързо ще започне поредното рязко затопляне. Така се очаква да се стопи даже и изкуственият сняг по пистите. Любителите на планините и спортуването там обаче трябва да са внимателни, защото по-рано и по-късно през деня температурите ще падат значително, което ще създава и условия за поледици. Това крие опасност за скиори и туристи от травми.

След 29 декември зимата ще напомни за себе си, като се предвиждат обилни количества от сняг, които да се задържат и в началото на януари 2015 година. Най-вече в Северна и в Североизточна България се очаква натрупаването на преспи и усложнена обстановка, предупреди Петър Янков. Той напомни на хората, които ще празнуват по хижи в планината, да са добре подготвени като за зимни условия.