Отпада ранното пенсиониране в МВР

Администрацията във вътрешното ведомство вече ще се назначава по закона за държавния служител

Отпада ранното пенсиониране в МВР. Догодина администрацията в МВР ще бъде преназначена по закона за държавния служител и на практика служителите няма да могат да се пенсионират при условията на първа категория на труд.

Тази промяна анонсира вътрешният министър Веселин Вучков след днешното заседание на правителството. В началото на унуари ръководството на МВР ще обяви цялостен пакет от реформи, които ще се реализират през 2015-та година.

„Полицаите и пожарникарите в момента са държавни служители. Те ще продължат да бъдат държавни служители по Закона за МВР. Но това е специфична държавна служба, съпроводена с редица бонуси и така трябва да бъде. Останалата част - администрацията, която в момента се подчинява на същия режим като полицаите и пожарникарите, трябва да излезе от този режим и да стане част от закона за държавния служител", обясни министърът.

Вучков набеляза следващите мерки, които трябва да се предприемат:

„Известно редуциране на административния апарат в МВР от 1/3 на 1/2, повече униформена полиция в населените места и по възможност - нещо, което не съм сигурен дали ще имаме сила и воля да го свършим - еднотипна държавна служба в МВР, ДАНС, ДАТО, в разузнавателните служби, за да не се подклажда непрекъснато напрежение между тези служители".