"Протестна мрежа" настоява за оставката на Владислав Горанов

От Протетsна мрежа изразяват недоволството си срещу набързо приетите промени в пенсионната система. Според тях това е нарушаване на управленската програма на кабинета

„Очакваме кабинетът да приеме оставката на Владислав Горанов като едновременно с това инициира обсъждане на темата за пенсионната реформа на две нива - публично и експертно. До намирането на приемливо и обществено консенсусно решение настояваме за оттегляне на приетите законодателни промени.” Това се казва в позицията на „Протестна мрежа”

Според тях е недопустимо вземането на управленски решения по формулата "един неделен следобед", относно гласуваните промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. "Протестна мрежа" не е съгласна и с начина на провеждане на пенсионната реформа и изисква прозрачност и обществен диалог. В края на миналата седмица пред сградата на Народното събрание се събраха протестиращи със същото искане заради поправките, според които пенсионни осигуровки ще бъдат пренасочвани към НОИ.

„Набързо бяха гласувани промени в Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване, без никакво предварително обсъждане и при явно аргументирано несъгласие от редица засегнати страни. За нас това е арогантна демонстрация на сила и пренебрегване на разнопосочните, но еднакво важни обществени интереси и замяната им с недемократичната управленска формула "някаква среща в един неделен следобед". Решението пренебрегва законово заложения принцип на открито тристранно обсъждане с бизнеса и социалните партньори.” се казва в писмото, адресирано до медиите.

Те припомнят, че в програмата на кабинета е записано, че ще има политика на прозрачност, който включва механизъм за гражданско участие при важни за страната въпроси с възможност за влияние върху управленските решения; задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове; приоритизиране на откритото управление като политически ангажимент, осигуряващ на гражданите и техните организации възможно най-пълна и точна информация за управлението и дейността на държавните органи."

„Отказа от посочените действия ще приемем като отказ от спазване на принципите на прозрачност и гражданска отчетност в управлението, който ще доведе до незабавни действия за неговата промяна, тъй като няма да има друг възможен ход, освен оставка на цялото правителство.” завършват от „Протестна мрежа”.