Методи Андреев: ДПС първи започнаха бизнес с частните пенсионни фондове

Според депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов НОИ не може да фалира, но фалит на частен пенсионен фонд може да повлече банки, затова трябва да се пипа внимателно

ДПС са първите, които започнаха бизнес с частните пенсионни фондове, заяви в предаването "Добро утро, България" на ТВ7 депутатът от ГЕРБ и бивш председател на Комисията по досиетата Методи Андреев на въпрос на водещата: "Защо ДПС подкрепи вашено предложение?" "Моето обяснение е именно биктката на ДПС за фондовете. Още Доган говореше за тези неща", се аргументира Андреев. Той допълни, че в интерес на ДПС е да подкрепят тази поправка, защото в този случай НОИ може да се конкурира с тези фондове, а зад НОИ стои държавата. Зад частните субекти, които са свързани с български банки, няма такава гаранция.
Репликиран от водещите, че в такъв случай излиза, че цялата ни пенсионна системва се е базирала на рискови играчи.
Провокиран да коментира дали ГЕРБ гласува тази поправка, за да получи комисиони, Методи Андреев риторично попита: "НОИ комисиони дава ли? Комисиони дават частните пенсионни фондове, които са включили своите служители.
На твърдението за ДПС Гроздан Караджов от Реформаторския блок заяви, че "ако има такъв пенсионен фонд, управляван от ДПС, тази партия трябва да бъде разследвана. Ако имате информация, че ДПС стои зад такава крупна икономическа дейност, трябва да бъде дадена за разследване. Караджов подкрепи своето твърдение, че частните пенсионни фондове са по-сигурно, давайки пример с изгорелия архив на културните дейци.
Той бе помолен да коментира има ли търкания в коалицията. "Има търкания в коалицията и това е нормално. Ако не сме в коалицията, по-добре ли ще стане? И Бойко Борисов, и Радан кънев дадоха ясен знак, че ще се преговаря."
Той призна, че все още не знае в какъв фонд е. "Моите опасения са, че вървим по пътя на Орбан. От 10 милиарда евро, натрупани в частните фондове, сега са 500 милиона евро - 20 пъти надолу. Няма как да не се притеснявам. Искам да се обърна към ГЕРБ: Ние всички се молим в църквата на нашите избиратели, с неговата индивидуална партида за пенсия. Нека не ги пращаме в границата на бедността, а на екзистенц минимума.
Той поясни още, че все пак НОИ не може да фалира, защото не е фонд с търговски характер. Но фалит на фондовете може да повлече фалит на банките.Затова по-внимателно да пипаме.