Цацаров: "Делойт" започва експертиза по случая КТБ през януари

Този одит най-вероятно ще започне да търси колко точно пари са напуснали България от КТБ. Нека да не говоря за цифри, но са много пари

"Делойт” започва експертиза по случая КТБ през януари месец", съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 

По думите му, този одит би могъл да помогне за проследяването на определени парични потоци, които отдавна са напуснали България. Той уточни, че тази експертиза е задължителна по всяко дело с такъв предмет.

Цацаров очаква, до края на първото тримесечие на 2015-а разследванията на прокуратурата за КТБ, радикалния ислям, наводненията и взрива в Горни Лом да стигнат до финал.

Главният прокурор коментира, че от самото начало на разследването в КТБ са започнали твърденията, че прокуратурата е предизвикала срива на банката. 

Според Цацаров, в течение на времето е станало ясно, че проблемите са започнали далеч преди разследването. Според него една от най-удобните тези в момента е, че финансовото разузнаване и ДАНС са проспали „КТБ".

"А, дали проблемите не са били създадени и са съществували далеч преди ние дори да помислим, че трябва да започнем някакво разследване и далеч преди някой да реши, че трябва да ни сигнализира, с какви подбуди е съвсем отделен въпрос. Дали всичкото това не е било градено през годините, за да обслужва и финансова империя, която трябва да бъде добре отглеждана и чрез политически интереси, или чрез политическа черупка над нея. Ще разберем ли истината за това къде е генезисът? Какво чуваме тези дни - финансовото разузнаване или ДАНС проспало КТБ, то това е една от най-удобните тези в момента. КТБ е създадена и от елементи от управляващия елит, нима има съмнения в това", заяви Цацаров.

Той не смята, че истината може да се разбере от международен одит:

"Международният одит би могъл да помогне за разбиране на последиците. Т.е. за проследяването на определени парични потоци, които отдавна са напуснали България. Самата истина, има неща, които и следствието не би могло да разкрие. Този одит най-вероятно ще започне да търси колко точно пари са напуснали България от КТБ. Нека да не говоря за цифри, но са много пари".