Магистрати от ВСС: Искат оставките ни заради избора на шеф на ВКС

Ченалова е била обект на внимание от ВСС отдавна, сега чакат решението по проверките на нейната работа

"Натискът Висшия съдебен съвет да подаде оставка е свързан с предстоящия избор на председател на Висшия конституционен съд", твърдят Димитър Узунов и Милка Итова от ВСС.

"Избрана съм от съдийската квота и само те могат да ми искат оставката, колективната оставка е немислима, това е лично решение", заяви Милка Итова. 

Двамата магистрати видяха в исканата оставка желание да се сменят кадрите във ВСС преди важния избор. Те обвиниха правосъдния министър в "оплюване” на хората от съвета и съобщиха,че на последното заседание на съвета Иванов се е извинил и нарекъл казаното от него за отказ от бонусите на магистратите "шега".

Узунов съобщи, че имат икономии от пари за заплати от 6 милиона лева и тези пари са разпределени като бонуси, не са взимани пари от други дейности в съдебната система. Така се е стигнало до премии от 34% от заплатата на магистратите.

Административните ръководители пък са върнали 1 милион лева от премиите, което доказвало, че в системата няма "гнили ябълки", а почтени и вършещи работата си хора.

"Срещу съдия Ченалова има съдебно производство през 2013 година, сега образувахме ново дисциплинарно производство, предложихме и наказание за нея", съобщи Итова. 

Според нея, министърът на правосъдието и Инспектората на съдебната система също са могли да поискат проверка и наказание за колежката им.

Според двамата магистрати, Ченалова е била обект на внимание от ВСС отдавна, сега чакат решението по проверките на нейната работа.