​Борисов: Никой не пипа парите на хората, те определят къде да ги държат

Той потвърди, че ако някой от българите прецени, че не е изгодно за него да държи парите си в НОИ, ще може да се върне в частния пенсионен фонд.

Чух доста, буквално казано лъжи - "национализация"? Никой не пипа парите на хората! Те си остават и само тяхната воля е важна дали да бъдат преместени от едно място на друго. Това каза премиерът Бойко Борисов в ефира на БНТ .

Така министър-председателят защити приетите промени в пенсионната система. Те предоставят възможността за прехвърляне на средства от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ).

Борисов призна, че е обиден на Реформаторите, че са го обвързали с ДПС. Когато нещо е хубаво, като поправката "НОИ", няма защо да не бъде прието, смята премиерът.

Нищо не пречеше да си разговаряме, те имаха тази възможност. Ако смятат (Реформаторския блок - б.р.), че комуникацията ни не е била добра, ще я подобря, обеща министър-председателят.

"Много ме обидиха от Реформаторския блок", призна Борисов. Той обясни, че ако ГЕРБ е влязъл в неформална коалиция с ДПС, както твърдят от Блока, то по тази логика Реформаторите са влезли в такава коалиция с БСП. "Толкова съм търпелив, толкова съм внимателен с тях", каза още премиерът.

Той засегна и проблемите, свързани с прекъсването на "Южен поток" от страна на Русия. "Изолацията, в която беше поставен Орешарски, не даваше възможност проблемите на България да се слагат на масата", каза премиерът, цитирайки имената на големите европейски лидери Ангела Меркел, Дейвид Камерън, Франсоа Оланд и т.н. По време на срещата на високо равнище в Брюксел той обяснил на всички тях за газопровода и те проявили разбиране.

"Вчера лидерите на Европейския съвет, всички се изказаха поотделно, и дадоха своите съвети", поясни Борисов. "България трябва да си изпълни двустранните отношения, за да не може да бъде упрекната, че заради чиновнически грешки е допуснала спирането на газопровода. Аз отидох до Меркел, до Дейвид, до Оланд и на една карта, така им показах, и всичко стана от ясно по-ясно", разказа премиерът.

Той успокои, че "ако има взаимен интерес и за Европа, и за Русия, "Южен поток" ще е добре да се построи".