​Кънев: Минат ли промените в пенсионната система, чака ни правителствена криза

Не изключвам среди, които харесват ДПС, да се опитват да прокарват идеите си през главата на Борисов

Разговорът за пенсионната реформа е много тежък, затова няма как да се приключи за един или два дни. Ако обаче промените, предлагани от ГЕРБ в пенсионната система, минат с подкрепата на ДПС, това ще бъде първата правителствена криза в кабинета “Борисов 2”. Това обяви в пряко включване от парламента лидерът на ДПС и зам.-председател на Реформаторския блок.

Той обясни, че наистина са били изненадани от решенията на Горанов и неговата решителност промените да станат факт. Според реформаторът, ако бяха получили разумни обяснения в един спокоен разговор, а не нещата да се случват през задния вход и без знанието на социалния министър Ивайло Калфин, е можело да бъдат взети правилни решение. Но тази ситуация – да се обръща с краката нагоре стария пенсионен модел, без да бъде обект на широко обсъждане, е неприемливо при едно коалиционно управление.

Кънев се отказа да коментира какви са били мотивите за поведението на финансовия министър. Той обаче разкри, че преди дни е разговарял с премиера Борисов, пред когото подробно е обяснил позицията на РБ по горещата тема. От него обаче той не получил категоричен отговор, за разлика от категоричността на Велислав Горанов е Менда Стоянова.

Радан Кънев изказа и тезата, че не би се изненадал кръгове, които са в други отношения с ДПС, да се опитват именно в отсъствието на премиера да лансират своите идеи и да ги наложат на мнозинството.

Очертава се коалиция ГЕРБ и ДПС, която не се подкрепя от трите партии, подкрепили кабинета – РБ, ПФ и АБВ. Това мнозинство много ме смущава, не защото става дума за колела или резервни гуми, а защото става дума за демонстрация на ново мнозинство по най-важния въпрос, който сме гласували досега. Освен това всичко това се случва в отсъствието на лидера на ГЕРБ и премиера Борисов. Според нас, когато се вземат сериозни решения, е важно и мнението на лидера на партията, на премиера. Затова си мисля, дали среди, които харесват ДПС, не използваха отсъствието на Борисов, за да прокарат своите идеи, коментира лидерът на ДСБ.

Според Кънев тази ситуация поставя под риск коалицията, от която изплуват три кошмара. Първият е унизителното поведението на по-големия към по-малкия партньор. Вторият ужас е залитане в ляв популизъм, а третият кошмар – споменът от Боянските ливади и какво се случва, когато управляващите разчитат на ДПС, обясни безпокойството си реформаторът.

Що се отнася до това каква ще бъде позицията на РБ оттук насетне - е въпрос на време. Но очевидно доверието ще бъде тежко нарушено, работата на кабинета ще бъде затруднена и най-важното - ще се срине доверието на гражданите към правителството, там ще бъде най-тежкия удар, предупреди Радан Кънев.