​И. Василев: Строеж на газопровод през Турция е виртуална и напълно невъзможна идея

Газпром в този момент няма възможност да реализира проекти зад граница, деноминирани в твърди валути

"Спирането на проекта "Южен поток" е поради финансови причини, неговото оскъпяване става огромно при силният спад на руската валута", коментира в интервю за БТА дипломатът и геополитически анализатор Илиян Василев. 

Според него, причините, спрели проекта през България, ще го спрат и през всяка друга страна. 

"Газпром" в този момент няма възможност да реализира проекти зад граница, деноминирани в твърди валути", категоричен е той.

"Идеята за строеж на газопровод през Турция, вместо през България, е виртуална и напълно невъзможна за реализация", смята анализаторът.

"В много отношения спирането на проекта "Южен поток" и сривът на руската валута ще имат положителен ефект за страната ни, неблагоприятно обаче ще е влиянието върху търговията и туризма", обобщи Василев. 

Според него, е добре страната ни да използва положението си и съществуващата си газопреносна инфраструктура и да предпочете други не толкова скъпи варианти, за да повиши своята енергийна сигурност. 

Това са, според Василев, изграждането на интерконекторите със съседните страни, реконструкция и увеличаване на капацитета на подземните хранилища, както и развитие на местния добив на газ.