Движение за енергийна независимост: Кабинетът да прекрати всички инициативи за "Южен поток"

Открито писмо: Спрете унижението на България!

Движението за енергийна независимост призова българското правителство да прекрати инициативите за изясняване на заявената от Русия позиция за спирането на проекта "Южен поток". Според тях това е “поредното унижение на България” и не дава възможност на страната да защити националните си интереси.

Позицията е изпратена до президента Плевнелиев, премиера Борисов и всички парламентарни групи на 42-то Народно събрани.

Вижте пълния текст:

Открито писмо

СПРЕТЕ УНИЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ !

До

Г-н Бойко Борисов

Министър-председател на Република България

Копия:

До

Г-н Росен Плевнелиев

Президент на Република България

До

Лидерите на партиите от 43-то ОНС

До

Медиите

Уважаеми Г-н Борисов,

Обръщаме се към Вас с апел да се прекратят инициативите от страна на Българското правителство за изясняване на публично заявената на 01/12/2014 позиция от Руска страна за прекратяването на проекта „Южен поток“. Повече от две години, ние от Движение за енергийна независимост предупреждаваме, че „Южен поток“ е руски геостратегически проект с антиевропейска и антибългарска насоченост, без икономическа обосновка и с огромен корупционен потенциал. Вече над две седмици, въпреки многократните официални запитвания от българската страна, руските институции демонстративно и пренебрежително отказват да дадат отговор. Българското правителство е поставено в ролята на провинил се ученик, който е наказан и трябва да се обяснява. Провежданите совалки на запад и на изток за спасяване на този проект, сриват международно авторитета на България като суверенна държава, както пред западните ни партньори, така и пред Русия. Призоваваме Ви да преосмислите тези инициативи и да откажете заявеното посещение на официалната правителствена делегация в Москва, за преговори с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, относно възможността за продължаване на проекта за строителство на газопровода „Южен поток”.

Поредното унижаване на България беше вчерашното опровержение на официалните руски власти, че такова посещение е съгласувано с тях !

Само така може да отговорите на предизвикателствата на деня, да защитите националния интерес и да запазите личното си и българското националното достойнство!

София, 18.12.2014г.

Движение за енергийна независимост