Сертов умишлено е минал два пъти пред охранителната камера на граничния пункт

Целял е по този начин да се знае накъде отива

Петко Сертов е излязъл от България още на 5 декември вечерта - деня, в който е напуснал дома си, съобщи БНТ в репортаж на Иво Никодимов. Според криминалисти, той умишлено е минал два пъти пред охранителната камера на граничния пункт Кулата, за да се знае накъде отива.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че има данни за лични и бизнес мотиви Сертов да замине за Гърция, и посъветва да се направи анализ на дейността на енергийното дружество на Балканите. Собственикът на “Обединени енергийни търговци” отрече консултантът му Петко Сертов да е заминал заради проблеми на фирмата.

Точно две седмици след изчезването на Петко Сертов МВР обяви какво знае за движението на издирвания на 5 декември. От полицията официално обявиха, че рано сутринта Сертов е бил в офиса на фирмата на Ангел Божилов “Обединени енергийни търговци”, където се задържал точно 28 минути. Не е ясно къде е бил до ранния следобед, когато е засечено да излиза от дома си и да тегли пари. Днес стана ясно, че цялата изтеглена сума Сертов е обменил в евро, след което с автомобила си е напуснал столицата. За 2.40 часа от района на НДК е стигнал до Петрич. Последно е заснет от камера на стария граничен пункт “Кулата”, където е пазарувал от два магазина, качил се е в автомобила си, запалил цигара и потеглил.

Георги Костов, зам.-главен секретар на МВР: Автомобилът се отдалечава в посока територията на Република Гърция.

Издирването на Петко Сертов продължава в Гърция, като за целта зам.-главният секретар на МВР и шефът на “Криминална полиция” са се срещнали със свои колеги в Атина и са уточнили подробности за бившия шеф на ДАНС. Разследващи казуса “Сертов” са разпитали 27 негови роднини, приятели, близки и партньори в търсене на мотиви за пътуването.

Христо Терзийски, зам.-директор на СДВР: Не сме установили конфликти и противоречия, анализа на които да ни доведат до извода, че може да е станал обект на престъпление.

Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР: Ние имаме ясна визия, че посещението на г-н Сертов в Гърция би могло да бъде свързано с лични интереси, от една страна, в качеството му на физическо лице. И от друга страна, като човек, който е работил за определни структури с търговски интереси на Балканския полуостров. Ако искате да разберете за какво точно става дума, направете един анализ на тези енергийни дружества и цялата тяхна дейност на Балканския полуостров.

Преди изчезването си Петко Сертов е работил като консултант на три дружества. Единствено “Обединени енергийни търговци” обаче развива дейност в съседните на България страни Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Днес собственикът на компанията отрече Петко Сертов да е заминала заради негови бизнес-интереси.

Ангел Божилов, собственик на “Обединени енергийни търговци” /ОЕТ/: Не мисля, че съдебните ми дела биха могли да имат отношение към изчезването на г-н Сертов.

Божилов твърди още, че Петко Сертов не е имал намерения да напуска работата си в ОЕТ. Ден преди да изчезне, бившият шеф на ДАНС се е видял с Димитър Ламбовски, който има спор с Ангел Божилов.

Димитър Ламбовски, председател на СД на “Вивид пауър”: Г-н Сертов искаше да напусне ОЕТ и аз знам от него, че имаше такова уведомление устно към г-н Божилов, че той напуска. Това лично от него съм го чул.

Балканската съдебна сага около ОЕТ започва с една сделка, в която са намесени три държави. Българската “Вивид пауър” купува от енергийната борса в Гърция ток за 15 милиона лева. Продава го в Турция, чрез тамошното дружество на Божилов. Гръцката държавна енергийна компания обаче не си получава парите. Божилов твърди, че токът го е купил по договор между турската му фирма и “Вивид пауър”. Преди тази сделка фирмата е била собственост на Божилов.

Ангел Божилов, собственик на “Обединени енергийни търговци”: Закупихме фирмата “Вивид пауър”, отделихме лицензиите в Сърбия и Македония, след това съвсем естествено търсих да я продам, тъй като не ме интересуваше повече. Аз имам български лиценз, имам си гръцки лиценз и т.н. Г-н Ламбовски изяви желание да прави бизнес с електроенергия, аргументирайки се, че е бивш зам.-председател на енергийна комисия, имал връзки тук-там.

Ламбовски обаче твърди, че фирмата е прехвърлена на американско офшорно дружество, което се управлява от пълномощник избран от Божилов и сделката с гръцкия ток също е управлявана от Божилов.

Димитър Ламбовски, председател на СД на “Вивид пауър”: Цялото осчетоводяване на сделките е минавало през неговия офис и е осчетоводявано от неговата счетоводителка. Изцяло всичките технически крачки, включително и писмени указания са давани от неговата служителка г-жа Ишлямова, която отговаря за посока “Южно направление” в дружество ОЕТ.

Ламбовски показва документи, които по думите му могат да докажат, чрез парични преводи правотата му. Божилов пък показва документи, че е осъдил “Вивид паур”, чрез арбитраж, както и че в Турция се разследва бивш него съдружник. Дали тази сага е причина за изчезването на Петко Сертов – засега никой не може да каже.