КНСБ: Да припомняме ли предотвратената съмнителна продажба на фонд "Доверие" преди година?

Пламен Димитров призова ГЕРБ да не отстъпва от пенсионната реформа

КНСБ подкрепя предложението осигурените да избират дали вноската им за ранна или втора пенсия да отива в частен фонд или в общественото осигуряване, съобщи БНР. Според лидера на синдиката Пламен Димитров, ГЕРБ не бива да отстъпва и от намерението да се въведе възраст за пенсиониране за всички служители. Фондовете дължат информация на хората, които се осигуряват, и Комисията за финансов надзор трябва да подава данни къде и в какви активи се инвестират парите, заяви той.

Регулаторът в лицето на Комисията за финансов надзор трябва да получи нови правомощия и това да стане със законодателни промени. Ако инвестиционните портфейли на фондовете са публични, хората ще могат да преценят и да нямат съмнение, че парите се инвестират в свързани дружества например, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Аз не искам да всявам никаква паника и смут, така че няма да кажа нищо за никой пенсионен фонд, но регулаторът има право и отговорност и задължение да каже, ако има такива, а изборът всъщност, за който говорим тук, ще даде възможност на хората, ако имат тази информация, ние сме готови да им помогнем с нашата експертиза, да им разясним какви са тези данни и какво значи това за тях и дали трябва непременно да сменят пенсионния си фонд с друг или да отидат в НОИ, ако е ясно, че там, където ги е пратил някой, всъщност има риск за техните права.

41 хиляди души през миналата година не са избрали професионален фонд и са били разпределени на случаен принцип, което нарушава права на хората. Годишно по 30 процента от новопостъпващите на трудовия пазар млади не избират фонд и практиката трябва да бъде прекратена. КНСБ е категорична, че няма национализация на пари на хората и техните права са гарантирани, а по повод нападките, че синдикатът участва в политическа схема, Пламен Димитров припомни предотвратената съмнителна продажба на фонд "Доверие" преди година.

Това беше реална заплаха да бъдат ограбени тези два милиарда, които стоят по партидите на осигурените лица. Тогава КНСБ и лично аз застанахме и предотвратихме тази кражба, нали така. Сега някой да твърди, че, видите ли, ние нищо не разбираме, че някой ни подвел, нещо правим в някакво задкулисие, да открадне парите на тези, които ние представляваме, пълен абсурд, трябва да сме идиоти. Надявам се, че не мислите, че сме.

КНСБ предлага възрастта за пенсиониране в силовите ведомства да е не по-ниска от 52 години. Лидерът на КНСБ даде и своите аргументи: "Ефективната възраст на военизираните структури е между 49 и 50 години. Няма такава никъде по света, но тя сваля драматично общата, средната ефективна възраст, за която Комисията ни критикува и която ние искаме да решим, като вдигаме възрастта на работещите в индустрията и в масовата трета категория, вместо да направим стъпка да въведем възраст за тези, заради които е ниска нашата възраст пред Брюксел."