​Лазаров този път сигурен: Сертов е напуснал страната за Гърция

Няма основание да се съмняват, че бившият шеф на ДАНС може да е сменил самоличността си

Властите са почти на 100% са сигурни, че Сертов е напуснал страната и е заминал за Гърция. Това стана ясно от пресконференцията в МВР, която дадоха съвместно главният секретар на ведомството, шефовете на СДВР и на подразделенията на полицията.

Стана ясно, че от множеството прегледани камери се вижда как в 18,01 ч. автомобилът на Сертов е засечен на камера на входа на град Петрич откъм село Рибник. Обичайното време за придвижване от камерата до ГКПП Кулата е 30 минути по сметка на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Освен това, бившият шеф на ДАНС е теглил пари преди да изчезне, които след това е обменил в чужда валута.

Главният секретар се опита да представи хронологията - на записите се вижда как кола, същата марка и модел като тази, с която се е движел Сертов, е засечена на ГКПП Кулата, от нея слиза мъж, отговарящ на възрастта и визията, както и на облеклото на екс шефа на ДАНС. Той пазарува от двата магазина, които са там, после се връща в колата, пали цигара и от светлината на запалката се вижда, че той е сам в автомобила. Потегля наново и се отдалечава в посока територията на Гърция.

Имаме обосновано предположение, че Сертов напуска страната за Гърция. Лошата резолюция на камерите ни прави по-предпазливи да не изтъкнем това като ясен установен факт, но това смятаме, аргументира се Лазаров.

По думите му от сегашните събрани доказателства органите на реда нямат основание да се притесняват за сигурността му.

Проверих всички бензиностанции по трасето, изгледах всички камери, увери Лазаров, като обеща, че по издирването на Сертов ще продължава да се работи упорито. Той обяви още, че Сертов не е бил обект на оперативен интерес, като службите не са водили наблюдения над него и не са събирали данни за неговата дейност.

Действително имаме достатъчно данни и за лични причини за изчезването му. Не са изключени обаче и свързаности с лицата, за които е работил, за да е на територията на Гърция и на Балканския полуостров, разкри още главният секретар на МВР.

По думите му Сертов е имал служебни взаимоотношения с три юридически лица.

Междувременно са разпитани 27 лица от близкия му кръг, като те не са знаели от него да има намерения да замине за южната ни съседка.

Тази седмица е била проведена среща с гръцката страна, като Лазаров се надява да получим актуална информация по отношение на Сертов от там. Той гарантира, че разследващите са питали ДАНС за цялата налична информация на Сертов, като няма данни той да разполагал с фалшиви самоличности, което е възможно за бивш шеф на службите.

Имал е дипломатически паспорт, който е изтекъл 2012 година и е унищожен, след като е напуснал длъжността си като председател на ДАНС, обяви Лазаров.

Той разкри, че срещу Сертов няма образувано досъдебно производство, което създава основни трудности в издирването, защото при производство щяло да се направи оглед, да се изземат телефони и компютри, които биха им дали конкретна информация за контактите му и битовите фактори в живота му.

Ние търсим всяка връзка, която би ни дала индикации за мотивите на Сертов да пусне пределите на страната. Дори да има отношения между трите фирми, с които Сертов се е занимавал, няма признак, че това го е накарало да замине за Гърция, обяви главният секретар на силовото ведомство.

Той съобщи и за регистрирани 8 или 9 пътувания от страна на Сертов на територията на ЕС за миналата година, като търсят причините за тях, но още не намират взаимовръзка с изчезването му към момента.