​БСП нагла - праща България да се бие с ЕС заради санкциите срещу Русия

От ПГ на БСП Лява България е категорична, че налице е необходимост от преосмисляне и преразглеждане на тази политика

БСП настоява България да стане инициатор в Европейския съюз да бъдат отменени санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим и пряката й роля във въоръженото отцепване от Киев на значителна част от Източна Украйна. Това стана ясно от предложението, внесено днес от Парламентарната група на БСП Лява България в Народното събрание. предложение

В документа, подписан от Михаил Миков, Кристиан Вигенин, Ангел Найденов, Драгомир Стойнев, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Жельо Бойчев, се настоявало да се преразгледа политиката на санкции на ЕС във връзка с конфликта в Украйна, като парламентът приеме решения в три основни направления, пише mediapool.bg.

Първото от тях е българският парламент да се обявят против разширяването на санкциите от страна на ЕС по отношение на Русия, както и срещу налагането на санкции от страна на Русия срещу страните-членки на ЕС.

На второ място ПГ на БСП Лява България предлага НС да предложи на Министерския съвет да изготви план за поетапна отмяна на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия, който да бъде представен и одобрен на Съвета по Външни работи на ЕС.

В третата част на решението, народните представители призовават за незабавна отмяна на забраната за пътуване в ЕС на депутати от Думата и от Съвета на федерацията на Русия. Като цел на предложението се посочва улесняването на междупарламентарния диалог между ЕС и Русия.

Социалистите аргументират предложението си с твърде спорното от фактологическа гледна точка твърдение, че политиката на санкции и контрасанкции е показала своята неефективност, не е допринесла за решаването на конфликта, а от санкциите страдали преди всичко гражданите на ЕС и Русия.

ПГ на БСП Лява България е категорична, че налице е необходимост от преосмисляне и преразглеждане на тази политика, както и полагане на усилия за възстановяване на двустранния диалог.

"България може да играе позитивна роля в този процес и инициативата следва да бъде на Народното събрание", пишат вносителите.