​Анализатор: Путин изгуби битката срещу ЕС и САЩ

Сривът на рублата е цената на сблъсъка между Русия и Запада

Сривът на руската икономика през последния месец показва, че противопоставянето на Русия срещу Запада си има цена. Тази теза разви в студиото на България Он Еър Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в предаването.

Безлов определи отказът на Русия от “Южен поток” като осъзнаване на президента Владимир Путин, че Кремъл губи битката срещу ЕС и САЩ. Той посочи, че само за месец руската икономика от осма в света се е сринала наполовина. Държавният публичен дълг на Русия е много малък и той не създава проблеми, за сметка обаче на междуфирменият дълг, който е добил огромни размери и създава големи главоболия на Кремъл, но Путин си затваря очите за проблема.

Според Безлов руският държавен глава е предприел радикалното действие за връщането на Кримския полуостров в границите на Федерацията заради "мекостта" на президента на САЩ Барак Обама.

Анализаторът коментира и актуалната тема с прехвърлянето на индивидуалните партиди от частните пенсионни фондове към държавния Национален осигурителен институт.

Според него Законът за държавното обществено осигуряване, който предвижда тази възможност, не е формулиран точно.

"Зависи как ще е формулиран законът - едно е да кажете ако желаете да се влага в НОИ, друго е ако не кажете желаете ли".

Според него те не влагат парите от допълнителните осигуровки в печеливши дейности и посочи като пример, че един от фондовете е закупил преди 2 години облигации от фондовата борса на ВЕИ дружество.

Безлов е скептичен и, че алтернативните пенсионни фондове ще изплащат втори пенсии.