Заради кризата в Русия-100 хиляди туристи по-малко през 2015

Слабата рубла засяга и пазара на недвижими имоти, където руснаците са основен играч

"Спадът на рублата ще засегне българския туризъм, както и пазара на недвижими имоти, смятат експерти. Нашите очаквания са за един спад между 100 и 150 000 туристи за 2015 г., сравнено с 2013 г., когато сме имали 560 000 руски туристи", прогнозира Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

"Очаквам през 2015 г. да имаме малко над 400 000 като посещения, и то главно на база на това, че има много руснаци, които тук са купили втори дом", коментира той.

Драганов очаква фалити на руски туроператори, заради което българската държава трябва да е подготвена и да вземе адекватни мерки.

"Нямаме създаден ефективен гаранционен фонд, който да защитава икономически правата на потребителите на територията на България и през последните години бяхме свидетели на доста драматични случаи на изоставени туристи, включително и от Русия. Затова трябва да адаптираме нашето законодателство така, че да не се допускат такива случаи на територията на България".

Слабата рубла засяга и пазара на недвижими имоти, където руснаците са основен играч.

"Цялостната икономическа ситуация в Русия, част от която е и спадът на рублата, повлия сериозно на интереса към покупка на имоти в чужбина от руснаците и в частност - в България. Ние регистрираме по-скоро спад в интереса към ваканционните имоти, докато интересът към градски имоти е сравнително по-стабилен", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за недвижими имоти.

Според Богданов има и политически причини, които също ограничават покупките. Има данни, че руснаците трябва да искат специално разрешение за покупка на имот в чужбина и дори - почивка в чужбина. 

"Целта на руските власти е парите да се запазят в държавата, а не да се подпомагат чужди икономики. Проблем у нас е, че доста от новопостроените имоти са строени с идея за продажба на руснаци, а сега търсенето спада", обяснява той.

Въпреки спада в търсенето, все пак руснаците остават най-многобройната група чужди купувачи в страната, като през последните година и половина основните тенденции при тях са за намаляване на бюджетите и сегментиране на търсенията в три основни категории - до 40-50 000 евро, до 100 000 евро и над 100 000 евро.