Репуц запорира милионите за Реформаторския блок

За да спасят субсидията Мартин Димитров се причисли към БЗНС, а Гроздан Караджов, Станислав Иванов, Петър Славов и Иван Иванов - към ДСБ

Искане за запор на цялата субсидия на Реформаторския блок са подготвили адвокатите на Християндемократическата партия в България, която е седмата в коалицията. 

Председателката Ирина Репуц е категорична, че ще лиши всичките си партньори от 3,2 млн. лева на година или общо 13 млн. за целия мандат, ако представените в управлението партии не уредят финансовите си отношения със споразумение.

На два пъти петте партии-учредителки искат от Министерство на финансите да разпредели парите само между тях и два пъти от МФ им отговарят, че всъщност партиите, участвали на изборите са 7 и споразумението трябва да е подписано от всички. До този момент обаче това така и не се е случило. 

"Да, явно коалиционните ни партньори в РБ са решили да лишат ХДП от всякаква субсидия. Не разговарят с нас и въпреки дадения срок от МФ до понеделник за представяне на анекс към коалиционното споразумение за разпределяне на субсидията, който да е подписан от 7-те лидери на партиите от РБ, такъв няма. 

Днес е проведена среща, на която не сме поканени и на която явно е решено да бъдем заобиколени, като се разпредели субсидията спрямо броя на мандатите, както при случаите, в които няма изобщо коалиционно споразумение. Само че в нашия случай има такова и съгласно написаното в него всяка партия от коалицията следва да получи част от субсидията, като размерът следва да се определи в анекс. 

Така нареченото от тях "джентълменско споразумение" така и не се превърна в такъв анекс. Решили са да ни заличат - все едно никога не ни е имало и никой не ни казва защо. Не сме им отнели нищо, РБ си качи резултата с една трета и ХДП също участвахме, но сега вече не ни дават да участваме в нищо, дори и в субсидията, която се изчислява за всеки даден глас. Всички ще получат до Коледа своята част, само ние не.

Опитахме се да ги спасим от това да си сложат този грях, но явно амбициите им са други. Желая им Весела Коледа! Ние можем и без нищо, свикнали сме и въпреки това ни има, но те не могат, така че, Господи, не им се сърди, а на нас помогни да не се огорчаваме и ни дай някакви сили да продължим, не искаме друг подарък! Все пак Доброто е възможно, нали?", написа Репуц във Фейсбук. 

По закон, ако не се постигне коалиционно споразумение, всеки депутат ще получи по 1/23 от субсидията или около 140 000 годишно. За това, обаче, всеки депутат трябва да декларира писмено към коя партия принадлежи. 

В парламентарната група на РБ има 5 души, избрани от Гражданския съвет, които сега трябва да декларират към коя партия се числят. 

Четирима от независимите депутати в РБ - Гроздан Караджов, Станислав Иванов, Петър Славов и Иван Иванов, в понеделник са заявили принадлежност към "Демократи за силна България" (ДСБ), а колегата им Мартин Димитров, който е бивш лидер на СДС, си избра БЗНС на Николай Ненчев.