И. д. шефът на Военно-апелативният съд обвиняем по делото "Пенгезов"

Днес Димитров е подал молба да бъде освободен не само като административен ръководител, но и като цяло от системата

Заместник-председателят на Военно-апелативният съд полк. Владимир Димитров, който в момента е и.ф. шеф на съда, е бил привлечен като обвиняем по делото, по което е обвиняем и отстраненият от длъжност шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет. 

Днес Димитров е подал молба да бъде освободен не само като административен ръководител, но и като цяло от системата.

ВСС обаче не можа да вземе решение по въпроса. Главният прокурор Сотир Цацаров предложи да се разделят точките. "За да го освободим като административен ръководител не е нужно предизвестие, трябва да го направим. Но има 30-дневно предизвестие, за да бъде освободен като съдия", уточни главният прокурор. При гласуването обаче оставката на Димитров като зам.-шеф на ВоАС не бе приета. Заради това обсъждането на този въпрос бе отложено за утрешното заседание на съвета, съобщи "Правен свят".

Същевременно стана ясно, че Веселин Пенгезов е призован за утре в сградата на ДАНС, където да му бъдат предявени материалите по делото. Обвинителният акт срещу него и колегата му Петко Петков, който беше председател на ВоАС, но бе отстранен от длъжност, ще бъде внесен в съда през януари.

През април Пенгезов и Петков бяха обвинени в длъжностно присвояване на пари от проект по програма ОПАК, спечелен преди 6 години от ВоАС. Пенгезов бе привлечен като обвиняем по четири текста от Наказателния кодекс. По три от тях бе посочен като помагач на полк. Петър Петков - първото обвинение е за длъжностно присвояване по чл. 202 от НК, а другите две са по чл. 248а, ал. 3 - за получаване на кредит чрез неверни сведения. Четвъртото обвинение на Пенгезов е за военно длъжностно престъпление, отново свързано с проекта.

Обвинения по случая бяха повдигнати и на Мария Дивизиева, която по това време бе началник на кабинета на тогавашняи премиер Пламен Орешарски. Според прокуратурата през 2009 г. тя умишлено е улеснила Петър Петков да предостави неверни сведения пред дирекция "ОПАК".

Пенгезов и Петков бяха отстранени от длъжност по искане на прокуратурата. Пенгезов подаде документи за учатие в конкурса за председател на Софийския апелативен съд. Конкурент за поста му бе и.ф. шефът на съда Стефан Гроздев. Изборът във Висшия съдебен съвет бе на 19 ноември, но нито един от двамата кандидати не събра нужните гласове и така САС остава без титуляр на председателското място.