ВСС реши да се разработи нова система за случаен подбор на делата

Кадровиците на Темида се разбързаха, да правят промени, притиснати от общественото недоволство

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да въведе изцяло нов продукт за случаен подбор на делата Сега ще се изработват тръжни документи, ще се обявява обществена поръчка и ще се търси финансиране.

Както е известно напоследък и магистрати, и политици настояват сегашната компютърна система low choice да бъде подменена, защото е податлива на манипулации. 

Въвеждането на нов софтуер е заложено в програма ОПАК за електронното правосъдие и тръжните документи за него са готови. Затова буди недоумение защо почти две години, след като въпросът със системата за случайно разпределение на делата бе поставен остро от различни организации, някои членове на съвета изведнъж се разбързаха. Но няма никаква гаранция, че промяната на статуквото ще стане в оперативен порядък.

Предложено бе от член на съвета решението за промяна на системата да бъде гласувано утре, след като бъде изслушан докладът на експертите, които са извършили проверка на всички съществуващи в момента системи за случайно разпределение.

Но – в разрез с досегашната ги мудност по проблема, магистратите настояха да не се чака дори ден за да се чуе мнението на експертите.

На този етап не е ясно откъде ще се финансира изграждането на новата система. Министър Христо Иванов няколко пъти е заявявал, че изпълнителната власт ще изработи нов софтуер и ще го дари на съдебната.