​Куриоз! Главният секретар се жалва на прокуратурата от МВР

Репресирали Светлозар Лазаров с проверка заради скалъпено подслушване на Касим Дал

Главния секретар на МВР Светлозар Лазаров е пуснал сигнал в прокуратурата срещу МВР – институцията, в която работи. Лазаров се жалва конкретно от Инспектората на вътрешното министерство, което го репресирало с проверка, започнала още по времето на служебното правителство. Това разкриха пред Faktor.bg източници от държавното обвинение, запознати с парадоксалната жалба. Тя е подадена преди около две седмици, а подобен сигнал бил пратен и до вътрешния министър.

Светлозар Лазаров се приема като жертва на репресия заради проверка срещу него, касаеща един от лидерите на Реформаторския блок – Касим Дал. Още през август реформаторите, след среща със служебния премиер Близнашки обявиха, че повече от година Касим Дал бил следен, подслушван и разработван от службите без всякакво основание. Съмненията били, че е евентуален поръчител на атентат срещу лидера на ДПС Лютви Местан. Всъщност именно заради тази заплаха Местан месеци наред се движи с огромна охрана от НСО. От службите твърдят, че сигналът за готвен атентат бил анонимен и никъде не се споменавало името на Дал, но въпреки това противникът на Доган бил сложен под контрол от бившите управляващи ДПС, БСП и Атака. Обвиненията на Реформаторите бяха, че разработката срещу Дал е в нарушение на закона и отговорност за това носи главният секретар Лазаров. Всъщност по същата схема в началото на пролетта, пак по анонимен сигнал на прицела на МВР попадна общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, набеден за наркотрафикант.

През лятото служебния премиер Близнашки лично се ангажирал със случая и предал в МВР сигнала за подслушването на Касим Дал. Въз основа на него Инспекторатът на МВР започнал проверка, срещу която сега Лазаров се оплаква.

Според юристи, в случая става дума за хитър ход от страна на лобито, към което гравитира Лазаров – кръга „Берлин“. Ако скандалният случай с Касим Дал влезе за разглеждане в някоя от парламентарните комисии и хора от службите бъдат извикани в Народното събрание, за да дават обяснения, проверката да бъде блокирана с мотив, че вече има образувана прокурорска проверка и всичко по случая представлява следствена тайна. Така поне на този етап Лазаров ще се измъкне сух от скандала, а работата на парламентарната комисия ще бъде блокирана.

Когато избухна скандалът с Касим Дал, Лазаров обясни, че от него нищо няма да излезе, защото законите не са  нарушени или престъпени. Реформаторите обаче са категорични, че в случая става дума за класическа политическа репресия и злоупотреба с власт, защото покрай Дал службите са контролирали и други политици от опозицията, с които е бил в непрекъснат контакт.

В МВР обаче са изумени от постъпката на Лазаров и я определят като прецедент. Главният секретар е шеф на професионалното ръководство, но паралелно с това се жалва на прокуратурата от него.