Минчо Коралски: Ако пенсионен фонд фалира, хората няма да получат нищо

Трябва да се вгледаме внимателно в това какво се случва в тези пенсионни фондове, каза бившият социален министър

Ако един фонд фалира, тогава хората не само че ще загубят всичко онова, което имат, а за разлика от банките – те няма да получат нищо, тъй като пенсионните фондове нямат гаранционен такъв, заяви в предаването „12+3“ на БНР изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски, който е и бивш социален министър. В крайна сметка, особено при тази ситуация на финансовия пазар, хората би трябвало да се замислят кое им дава по-голяма гаранция – дали участието в социалната система, солидарната, или участието в пенсионен фонд. Това е въпрос на лична преценка.

"Трябва да се вгледаме внимателно в това какво се случва в тези пенсионни фондове", каза още Коралски. Той припомни, че през 2008-а г. тези фондове са загубили 20% от парите си. Едва тази година те успяват да наваксат този недостиг, достигайки до номинала, който хората са внесли. При това положение възниква въпрос – при следващ трус във финансовата система, ако отново се загубят 20%, какво всъщност бъдещите пенсионери ще получат, ако им се наложи тогава да се пенсионират. Не случайно солидарният стълб е измислен по този начин – да се взима и да се плаща веднага, за да се избегне възможността трусове на борсата да влияят върху пенсионните фондове. Не случайно този модел е преобладаващ в целия ЕС, коментира Коралски.

Според Коралски е некоректно да се твърди, че това е опит за национализация на пенсионните активи.

По думите му, никъде по света няма възможност всяка година да се сменя плана и по този начин да разчитаме на стабилност на системата. Дава се възможност на всеки, който започва трудовия си стаж, да избере в коя система да попадне. "Изчисленията, които направих, базирайки се на официални данни, показват, че пенсиите, преминавайки към солидарния фонд, т.е. влагайки парите в солидарния фонд, на практика хората ще получават с около 10 лв. по-голяма пенсия, ако приемем, че всичко се развива при едни нормални условия", поясни Коралски. 

Той каза още, че не е правилно на пенсионната система да се гледа като на някаква социална система. В цял свят тя е една финансова система и като такава участието на хората в нея се гради на доверие. "Ако ние непрекъснато променяме нещата, доникъде няма да я докараме. Хубаво е да се замислим, че като всяка финансова система, когато човек инвестира в нея, трябва да е ясно какво ще получи на изхода, което ние сега не знаем. Нещо повече, пенсионната система вероятно е единствената финансова система, която не може да си контролира приходите", посочи той. 

Коралски коментира още, че това, което се случва, е, че се създава една опция без въобще да се прекроява пенсионния модел, тъй като не виждам нещо от сега съществуващия пенсионен модел да отпада – не отпада нито солидарния стълб, нито допълнителното осигуряване, задължително, не отпада и доброволното пенсионно осигуряване. Да се говори за промяна в модела е много силно казано. По-скоро се извършва промяна във възможностите на хората да преценят къде те имат по-голям интерес да инвестират своите пари, убеден е той..