Местан: Увеличението на минималния осигурителен доход за земеделците е престъпно

Според него скоро щяло да има протести, заради тази мярка

Увеличението на минималния осигурителен доход за земеделците е престъпно. Защо избрахте да накажете малките производители? Нали се бяхме разбрали в условия на криза, че няма да увеличаваме данъчната и социална тежест? Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан в Народното събрание

Законопроектът за Държавното обществено осигуряване за 2015 г. предвижда месечният осигурителен доход за земеделците за догодина да се вдигне почти двойно - от 240 тази година на 420 лв. догодина. Според Лютви Местан дължимите от земеделците месечни удръжки, които сега са в размер на около 83 лв., ще достигнат 143 лв. с новия закон.

"Това ваше предложение е неудържимо, смятам, че то трябва да се промени и ще се промени. Не плаша с протести, но протести ще има и под напора на тези протести, ще трябва да променим тези текстове", каза още лидерът на Движението за права и свободи и посъветва текстовете да се променят още сега, преди неизбежния протест. Той предупреди, че голяма част от земеделците и тютюнопроизводителите може да преминат в сивия сектор.