Кр.Георгиева: Важно е, че вече имаме правителство, това се цени и в Брюксел

За България е необходимо да работи с ЕК за усвояване на еврофондовете

Неслучайно избрах първото ми пътуване в новата ми позиция да бъде именно в София, защото моята страна ме подкрепи за втори мандат и аз искам да благодаря на всички за това. Това каза зам.-председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешките ресурси Кристалина Георгиева след срещата си с премиера Бойко Борисов в сградата на Министерски съвет, предаде Фокус.

„Но още повече, защото от позицията си на човек, който отговаря за бюджета на ЕС, много добре осъзнавам колко е важно да усвояваме добре, да има резултати от европейското финансиране, за да можем да докажем на всички ,че европейската солидарност е изключително важна за просперитета в Европа”, заяви Георгиева. 

Тя допълни, че няма как да води преговори по бюджета за в бъдеще, ако не усвояваме парите, които вече са ни дадени.

„За България това са 4,5 млрд. евро от предишния период и имаме 16 млрд. евро за следващия период. Изключително важно е страни, като нашата, които имат огромна нужда от този ресурс да работят с ЕК, така е той да доведе до резултати за нашата икономика и хора”.

Кристалина Георгиева поздрави Бойко Борисов за това, че е успял да направи правителство в нелеки условия и така да запази страната от още по-сериозна политическа криза.

”Знаем последните година и половина колко много навредиха на икономиката и на качеството на живота на хората. Има правителство и това много се цени там, откъдето идвам – в Брюксел много се цени”, каза още Георгиева. 

Тя допълни, че преди 2 седмици ЕК е взела решение да размрази парите по ОП „Околна среда”, а днес са взели решение да започне първата от новите програми. „Това са 1 млрд. евро, предимно за откриване на нови работни места в България и аз се надявам ,че така ще продължим и в следващите дни и месеци”, посочи тя.