И Бареков точи лиги за властта: До сряда Бойко ще се освободи от патриотите

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е получил ултиматум от Брюксел до сряда да се освободи от Патриотичния фронт. Това обяви в кулоарите на парламента евродепутатът и лидер на "България без цензура" Николай Бареков, който дойде да поздрави Светлин Танчев за избора му за шеф на комисията за контрол на еврофондовете.

Според Бареков премиерът давал на Патриотичния фронт ясни сигнали с назначенията на Орхан Исмалиов за зам.-министър на отбраната и на Веселин Пенев за областен управител на София-град. Двамата са от Народна партия "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов, част от Реформаторския блок, а заради назначението им Патриатичният фронт свиква коалиционния си съвет следващата седмица, за да реши ще оттегли ли подкрепата си за кабинета.

Голям гаф беше сътрудничеството с Патриотичния фронт, почти от всички парламентарни групи то беше заклеймено, каза той. Според евродепутата ГЕРБ са под обсада от Европа заради НФСБ, повечето от които са бивши атакисти. "Вторник е крайният срок, в който те трябва да бъдат извадени от управлението или да си тръгнат сами, защото разговорите, които ще има Борисов в Брюксел няма да са лицеприятни. Чувам, че двама депутати от ДПС са се откъснали, дано това не е сделка и сега мнозинство да се прави с тях и с Баракова", каза Бареков.

Той изрази надежда изключените от ДПС Муса Палев и Гюнай Хюсмен да гласуват по съвест, а не защото някой им е предложил срамна сделка, това ще си проличи при приемането на бюджета. А минута по-късно заяви, че "Бареков и неговата партия извадиха ДПС ог властта, но г-н Борисов и ГЕРБ вървят нататъка - да я вкарат през задния вход".

Бареков заяви готовност за разговор с ГЕРБ за бъдеща подкрепа за правителството. "Този, който иска нашата подкрепа, да ни покани на официални разговори и да видим какво ще ни предложат, защото една подкрепа не се дава просто ей така", каза той.

Има два пътя, по които Българския демократичен център може да застане зад правителството с гласовете на депутати. "Единият е, че ще подкрепим принципните и добрите неща, които това правителство ще предложи на България, но те са много малко. Другият е да ни предложат подписване на коалиционно споразумение", обясни още Бареков. Той призна обаче усещането си, че малките партии в коалицията не желаят подкрепата на БДЦ.

"Никакво коалиционно споразумение не съм тръгнал да подписвам, защото нас никой не ни е поканил на разговори", уточни той. "Проблемът не е на Бареков, а на г-н Борисов и на ГЕРБ. Те имат нужда от подкрепа, те са под обсада от Европа заради коалицията с НФСБ. Който има проблем, търси кой да му го реши", коментира още евродепутатът.

И все пак за него е важно какво пише в това коалиционно споразумение. "Ами ако в него са застъпени обещанията на нашата политическа сила, заложениработни места, икономически растеж", позачуди се Бареков.

По-късно в кулоарите на парламента зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев му отговори, че има правителство и който иска може да го подкрепя, който иска да не го подкрепя, това е въпрос на морал. Той заяви, ГЕРБ няма нищо общо с ДПС и с напусналите депутати. "Това са вътрешно-партийни неща, които няма да коментираме – нито в другите партии, нито в ДПС", каза още Велчев.

На въпрос дали ГЕРБ биха приели подкрепата на двамата изключени от ДПС депутати Велчев отговори: "Не може те да ни предлагат подкрепата си. Има правилник на Народното събрание, където ясно е казано какъв е статутът на независимите депутати. Как ще гласуват си е тяхна работа, тях ги питайте. Ние нито сме се договаряли с тях, нито сме водили някакви разговори с тях, нито ще водим разговори с тези депутати", заяви Велчев.