Сняг по Коледа, температури през декември от минус 10 до плюс 14

Тази година през декември се очаква средната месечна температура в повечето райони да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е около 0°, в Горнотракийската низина – 2-3°, по Черноморието и в най-южните райони – около 4°, в планините — от минус 5 до минус 1°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а най-високите – между 9° и 14°. Такава е прогнозата за месец декември на Националния инстутит по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българска академия на науките (БАН), съобщи за Агенция "Фокус" Марияна Попова, синоптик в НИМХ.
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 60 и 120 л/кв.м.
Астрономическата зима започва на 22.ХII. в 01 часа и 03 минути.
Декември ще започне с валежи, почти повсеместни, на места интензивни. Ще превалява дъжд, който на много места в Западна и Северна България ще премине в сняг. Ще се образува и снежна покривка, неравномерна, която ще се задържи. В началото температурите слабо ще се повишат, но постепенно ще се усили вятърът от североизток и с него ще започне да нахлува студен въздух. Към средата на първото десетдневие температурите ще станат близки и дори малко по-ниски от обичайните. През последните дни от периода валежите ще спрат. Времето ще бъде спокойно, но по-често предимно облачно, на места и с намалена видимост.
Тази тенденция ще се запази и в началото на второто десетдневие. В периода 12-15-ти ще бъде по-променливо, с вероятност за превалявания и температури близки до обичайните. Преваляванията ще са предимно от сняг, в най-южните райони и по Черноморието – дъжд и сняг. Впоследствие отново се очакват няколко спокойни дни и слабо затопляне.
В края на второто и началото на третото десетдневие има повишена вероятност за валежи, предимно от сняг, последвани и от краткотрайно застудяване. Вероятност за снеговалежи има и около Коледа.

Астрономическата зима ще започне на 22 декември в 01 часа и 03 минути.