Пробив в ДПС! Двама депутати - изхвърлени от парламентарната група(обновена)

ДПС изхвърли от парламентарната си група двама депутати. Гюнай Хюсмен и Муса Палев вече няма да са в редиците на Движението.

Това стана ясно след заседанието на парламентарната група на ДПС, а новината съобщи пред медиите в парламента Тунчер Кърджалиев.

Народните представители от днес стават независими!

Изключихме Гюнай Хюсмен и Муса Палев от парламентарната група на ДПС, обяви Тунчер Кърджалиев. Причината е, че двамата не изпълнили партийното указание да не агитират избирателите да гласуват преференциално.

Те нарушиха джентълменското споразумение и един поет политически ангажимент за неползване на преференциален вот, заяви Кърджалиев. По думите му, двамата са поели ангажимент да се откажат от консумирането на този вот, но не са го направили.

Освен това, двамата са имали един месец време сами да се откажат, но не са го направили.

Хипотетично сега двамата изгонени остават като независими депутати, поне така гласи новия правилник на 43-тото Народно събрание.

Не мисля, че съм направил нещо против партията, коментира пред  „Фокус” депутатът от ДПС Муса Палев, по повод изключването му от парламентарната група. 

Според него, въпросът за изключването му, трябва да бъде отнесен към ръководството на ДПС.Искането депутатът Муса Палев да бъде изключен от ДПС беше инициарано от загубили кандидат-депутати от Благоевградския регион, заради преференциалния вот, който го вкара в парламента.
Симпатизанти на ДПС съобщават, че изключването на Палев от редиците на ДПС ще снижи авторитета й в региона.

От ДПС припомниха, че те са били против преференциалния вот да влиза в Изборния кодекс.