ЕК ще работи за премахване на визите за българи за САЩ

Комисията ще продължи да ни наблюдава заради слабости в системата за даване на убежище и за отблъскване на бежанци на границите

Европейската комисияси поставя за цел да договори с властите в Съединените щати, Канада и Австралия конкретни мерки и график за постепенно отпадане на визите за български граждани, става ясно от публикувания днес доклад за функционирането на Шенгенската система.

България и още четири държави от Европейския съюз през пролетта официално уведомиха Комисията за нереципрочния подход на някои трети страни. В доклада е отбелязано, че Комисията вече е започнала тристранни преговори с цел намиране на решение. 

Никоя от засегнатите страни обаче засега не е поискала да бъде активиран новият механизъм, който допуска възможност за въвеждане на европейски визи за страните, които не дават свободен достъп на граждани на Евросъюза.

България присъства в доклада и като една от страните, които Комисията ще продължи да наблюдава заради слабости в системата за даване на убежище и за отблъскване на бежанци на границите.