​Правосъдният министър: Целта ми е кръгът от хора като Д.П. да се стесни силно

Казусът с тефтерите на Филип Златанов придоби театрален смисъл

Предложението на прокуратурата за реформи в съдебната система е сериозен обрат, който не трябва да се пренебрегва. В България всички институции, не само прокуратурата, са в доста сериозна институционална криза. Фактът, че обсъждаме реформи, които включват и вътрешна реорганизация на прокуратурата, показва именно това. Важно е, че именно тя излезе с такива предложения за собствената си реорганизация, което се случва за първи път в историята на България“. Това каза в ефира на Нова ТВ правосъдният министър Христо Иванов.

Той обясни още, че съдът и прокуратурата се управляват по различен начин, защото имат различни структури. За да могат и двете институции да имат адекватно администриране, за да са ефективни, трябва да се започне със структурна промяна.

Иванов предупреди, че реформите в съдебната система няма да се случат за 6 месеца и техният ефект няма да се усети за една година, а след дългосрочни усилия.

„Целта ми е кръгът от хората със задкулисна роля, каквато се преписва на човека с инициали Д.П., да се стесни силно. Но демонтажът на тази система не може да стане с еднократен акт“, убеден е правосъдният министър.

Христо Иванов коментира, че в годишния си доклад Европейската комисия ще даде оценка дали институциите у нас са реагирали адекватно при изчезването на скандалните тефтерчета на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

„Всичко около тефтерчетата на Златанов добива театрален привкус. Нормално е медиите да се фокусират върху тефтерчетата, но моята работа е институциите да дадат ясен отговор има ли фалшифициране или не. Засега ясен отговор няма“, призна Иванов.