Кадиев "наръфа" новия бюджет с мрачни сметки

Няма да има никакви реформи, ще нарасне дефицитът, смята соцдепутатът

Изключително песимистични са очакванията от новия бюджет на депутата от "БСП - Лява България" Георги Кадиев. "Не се очакват никакви реформи, тъй като бюджетът е стандартен", коментира той от пред БНР.

"Ако съдим за целия мандат на правителството спрямо този бюджет, изводът е, че няма да има никакви реформи, защото бюджетът е изключително стандартен. Никаква нова политика не виждам аз поне на пръв поглед в него. Вярно е, че той все още не е бил представен в парламента и може би тогава ще ни разкажат от Министерството на финансите някакви идеи, но от това, което се вижда от документите, не виждам абсолютно нищо, дори тригодишната средносрочна прогноза е по-лоша отколкото тази, която беше направена през от финансовото министерство в смисъла примерно на бюджетния дефицит. Тогава се предвиждаше той да се движи около 1-1.5%, сега виждам, че е 3% догодина, след това, 2,5 и 2% през 2017 година, т.е. никакво увеличение на приходи като процент от БВП и леко намаляване на разходите. Аз си спомням 2005 – 2007 година, когато бях в Министерството на финансите, тогава вярно икономиката беше в разцвет, но правехме годишни приходи от порядъка на 43% от БВП, разходи около 40% и 3% излишък. Сега виждам отново разходи около 40%, само, че приходите вече са 36,8%,. Вижте колко са паднали като процент от БВП само за 7-8 години, със 6-7%. Т.е. като икономиката не бележи ръст, като проходите не растат, съответно няма как държавата да прави нови политики и единственото, което ние виждаме, е намаляване на разходи", коментира Кадиев.

Депутатът отхвърли идеята, че в бюджета е заложена борба с бюджетния дефицит. Според него, няма и увеличена събираемост на приходите. "Борбата с бюджетния дефицит не е чрез увеличаване на приходи, което става по няколко начина - или въвеждате нови данъци, или правите така, че икономикатада расте и съотетно събирате повече приходи при сегашните ставки. Увеличена събираемост... Аз не видях такова нещо, тя като номинално число вероятно е така, просто защото расте и БВП, макар и с много малко - с 0.8%, след това с 1.2%. Това е другият проблем, изключително ниският ръст, който се залага за ръст на икономиката през следващите три години, но като процент на приходите спрямо БВП, те стоят на едно и също ниво – около 36.5 - 36.8%.

Ако трябва да обобщя - това е бюджет, който очевидно е направен някъде в коридорите на Министерството на финансите, от професионалисти, които обаче го правят по един и същи начин в последните 20 или 30 години. Хубаво е да имате с професионалисти, но отгоре трябва да имате някакво политическо тяло, което да поставя целите и тези професионалисти да съобразяват писането на бюджета спрямо целите. Ние всички не виждаме целите", каза още Георги Кадиев.