M.Миков: АБВ нямат място в ПЕС

Лидерът на БСП Михаил Миков е категоричен, че няма да допусне членство на АБВ в Партията на европейските социалисти.

„Все по-често чувам изявления на политици от АБВ, че няма лява и дясна политика. Щом е така, защо настояват да бъдат приети в ПЕС и в Социнтерна. Да кандидатстват да ги приемат в либерално-демократичния алианс“, заяви в Стара Загора председателят на социалистите. Той коментира, че участието на партията на Георги Първанов в правителство, което демонстрирало, че ще води дясна политика, му дава пълно основание да се възпротиви срещу кандидатурата за европейската левица.

„Няма да позволим ПЕС и Социнтернът да се превърнат в брошка на ревера на АБВ. Това, че част от ръководителите им имат лява биография, далеч не е достатъчно за членство в тези две организации“, настоя Миков.

По думите му, щом има решение по даден въпрос от страна на Националния партиен съвет, местните организации трябвало да го изпълняват. Той даде пример с бавещото се от 2010 година издаване на електронни членски партийни карти. Срокът за изпълнението на това решение е 6-месечен, настоя той.

Най-вероятно следващото заседание на 48-ия конгрес на БСП ще се проведе през пролетта. На него ще бъдат приети критерии за лява местна политика, посочи Михаил Миков. Лично той не виждал смисъл от повсеместна смяна на местните ръководства.