Иван Бояджиев: Идеите на "Ислямска държава" сред ромите е като еболата в Африка

Идеите на "Ислямска държава" намират добър прием особено сред циганското население и отделни млади хора.Минете през София и ще срещнете десетки млади хора с обръснати глави и бради. Даже в риалити шоу по телевизията има такъв персонаж”,  коментира темата за навлизането на идеите на „Ислямска държава” в България и акцията на ДАНС и Специализираната прокуратура в няколко региона в България преди дни в студиото на bTV от експертът по антитероризъм Иван Бояджиев.


"Разпространението на идеите на „Ислямска държава” у нас сред циганите е като разпространението на ебола в Африка. „Убеден съм, че има тайно финансиране на бедните слоеве сред циганското население, а когато купиш беден човек, това е много опасно”, смята Бояджиев.

Според него, ДАНС не се е справил със задачата да противостои на ислямизацията, това е една аналитична служба от типа „ЦРУ”, докато на България й е необходимо активно контраразузнаване. „Акцията не успя да сплаши тези хора, които са били облъчвани дълго време и едно такова кратко противодействие не е ефективно”.