Н. Радулов: Търси се активност, няколко души се оглеждат за мястото на Писанчев

Отново сме на вълна реклама - на дейност, която да се изявява, защото сега се правят бюджетите, смята бившият главен секретар на МВР

С такива публични акции прокуратурата помага на активисти на радикалния ислям да се популяризират, заяви в сутрешното предаване "Здравей, България" на Нова телевизия бившият секретар на МВР Николай Радулов. Той поясни, че "спящата клетка" не търси публичност, тя е дълбоко законспирирана, не се явява нито в Youtube, нито в рекламите. Сспящата клетка значи законспирирана терористична организация. Според Радулов, отново сме на вълна "реклама" - на дейност, която да се изявява, защото сега се правят бюджетите. Упорито се говори, че няколко души се оглеждат за мястото на Писанчев и той трябва да проявява активност, каза още експертът.

Според него, по време на войната в Афганистан срещу руснаците това бяха хора, произлизащи предимно от гетата в Лондон. Тези хора бяха специално обучени да работят с оръжие. Но след войната те не умееха нищо друго. Това породи този съвременен джихадизъм.

Другата възможност, която може да се допусне при анализа на тази акция, е пълна некадърност и непознаване на проблема. Тези неща се вършат тихо, за да не правят мъченици. Този ходжа получи много по-голяма популярност, отколкото и той е очаквал. С акцията на прокуратурата правят от Муса мъченик, убеден е бившият главен секретар на МВР. Във всичко, което се случва личи неразбиране на същността на радикалния ислям. Радикалните ислямисти търсят публичност, затова пускат снимки, записи. От тази гледна точка те постигнаха своята цел. Кой знае защо прокуратурата и ДАНС им помагат да я популяризират.

Този ходжа е получил много по-голяма популярност с тази акция, отколкото е имал досега, уточни той и добави: "Срещу 30-40 лева роми ще се облекат с фланелки на „Ислямска държава“. Ние се занимаваме със „спящи клетки“, които нито са „клетки“, нито са „спящи“.

От своя страна журналистът Георги Милков подкрепи тази теза и добави: "Тези хора в Пазарджик търсят популярност и я получават. Такива акции е имало и преди 3-4 години, но нищо не излязло от тях. „За първи път обаче ДАНС и прокуратурата вадят нещо пред журналистите. Показват снимки, ключодържатели, шапки”, коментира Милков. 

Според него е важно дали наистина службите са имали информация, че бойци, отиващи към Сирия, са се отбивали в махалата в Пазарджик, за което намекна и главният прокурор Сотир Цацаров. „Това вече е нещо сериозно. Тогава наистина ДАНС имат защо да правят акция”, заяви журналистът.