А. Найденов: Най-голямата грешка на БСП е, че отказа на ГЕРБ да управлява в коалиция

Дългогодишният член на партийното ръководство на БСП, който беше изваден от настоящия лидер от ИБ Ангел Найденов счита, че най-голямата грешка на социалистите, че отказали на ГЕРБ да управляват в коалиция.

По думите му различията в ръководството на БСП започнали по тази тема от разминаване по въпроса за готовността, с която се отива на консултациите с ГЕРБ. Ако отиваш с нагласата, че няма да участваш, ясно е - изходът от разговорите е предрешен.

"Наскоро ми попадна заглавие като част от интервю с проф. Пантев, което ми се струва изключително подходящо за сегашната ситуация. То звучеше приблизително така - компромиси се правят във времена на кризи и реформи. Сега имаме и двете. И се намираме в криза, включително в криза на доверието от страна на избирателите към всички политически формации. И от друга страна, потребност от много сериозни реформи в различни обществени сектори и това е видно", казва Найденов в интервю за "Сега".

Според него той не е сам в партията с убеждението си, че БСП е трябвало да влезе във властта. "Не мисля, че съм сам, макар и в някаква степен да останах сам в бюрото, но иначе не мисля, че това е изолирано мнение и позиция в рамките на БСП. Повярвайте ми, в хода на предизборната кампания имах много срещи, на които отношението на хората горе-долу звучеше така: "Няма ли най-после да седнете големите политически формации да се разберете по стратегическите приоритети и да вземете да направите заедно неща, които очакват мнозинството от хората и които са потребни за напредъка и модернизацията на обществото и на държавата". Това невинаги означава - седнете и управлявайте заедно, но не изключва съвместното управление точно във времето, за което споменах или най-малкото - потърсете пътя за това", казва още Найденов.

Той допълва, че не знае какви са причините да бъде изваден от Изпълнителното бюро, но за себе си има обяснение, макар че не чул аргументи. "Аз по-скоро намирам обяснението в натрупването на една поредица от различия, позиции, които са обсъждани и заявявани от ИБ на БСП. Сред тези различия бих поставил например решението за оставката на правителството на Орешарски. Аз си признавам, че не съм сред хората, които подкрепяха и които бяха "за" тази оставка", посочва Найденов.

На второ място сред тези различия той нарежда по-нататъшното олевяване на БСП. Изоставяме образа на социалистическа партия от социалдемократически тип, вървейки в посоката, без да получаваме друг разпознаваем и разбираем образ за хората. Така рискуваме да се окажем сами на пистата, надбягвайки се единствено с "Атака", за да не кажа - и съизмервайки се. Ние непрекъснато говорим за това, че сме най-социалната партия и че при участието си в управлението правим най-социалните действия и решения, и въпреки всичко резултатите от изборите са все по-намаляващи проценти, коментира депутатът.

Найденов не се вижда в АБВ и не мисли, че близостта в позициите непременно означава прехвърчане в АБВ. Според него обаче не трябва да бъдат горени мостовете - силата на БСП досега е била в способността да изгражда мостове и да печели партньори. Винаги сме се стремели да избегнем изолацията и съответно позицията на глуха защита, а се страхувам, че вървим в тази посока.