От утре: Регистър на агентите на ДС от три комисии

От утре на обяд в публичното пространство ще започне функционирането си Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА. Новата уеб-платформа е уникална по своето съдържание и цели в страните от бившия Източен блок, които са отворили досиетата на тоталитарните комунистически служби и са осигурили достъп до тях за изследването им.

Инициативата за създаването на Регистъра е на разследващия журналист и основател на сайта desebg.com Христо Христов, който в понеделник, 24 ноември 2014 г., от 11 ч. в Дома на Европа на ул. „Раковски” 124 в столицата ще представи новия проект и ще обяви неговия адрес в интернет, който ще бъде свободно достъпен.

Двадесет и пет години след края на комунизма Регистърът за първи път предлага систематизиране и представяне в удобна форма лесен и бърз достъп до информацията за сътрудниците на тоталитарните комунистически служби. Инсталираната в него информация е обявена официално и законно от създадените от Народното събрание Комисии по досиетата „Бонев” (1997), „Андреев” (2001-2002) и „Костадинов” (2007 – ).

Регистърът предлага и глобално търсене на информация за сътрудниците по азбучен ред, по заемана длъжност или извършвана дейност, по структури на тайните служби и по агентурна принадлежност.

Регистърът съдържа и над 45 публикации, свързани с историята, дейността, структурата и ръководителите на органите на ДС и разузнавателните служби на БНА, както и информация за процеса на отварянето на досиетата и дейността на Комисиите, избирани по време на прехода от Народното събрание.

Данните за всеки един сътрудник се публикува в специален унифициран профил, в който освен сведения, свързани с дейността му преди 10 ноември 1989 г. е представена и публична информация за неговата кариера след промените.

В Регистъра не се публикува информация и документи, свързани с личния живот на гражданите, с каквато изобилстват архивните материали, събирани навремето от ДС и военното разузнаване.

В представянето на Регистъра ще вземат участие доц. Георги Лозанов, медиен експерт и инициатор на гражданската инициатива „Чисти гласове” (2006) и адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на фондация „Програма достъп до информация”.