Кадровият кадрил скара Меглена Кунева и Сашо Диков

Кабинетните назначения скараха в ефир вицепремиерът Меглена Кнева и Сашо Диков в предаването му по Нова тв.

Мадам Йес е много несправедливо oбръщение и това бе прякор на бившата преговаряща от Полша с ЕС и противниците на влизането на страната ни в ЕС бяха ми сложиха този етикет, каза силовият вицепремиерът
Вярна на стила си бившият еврокомисар повтори тезите си за предстоящата съдебна реформа, борбата с корупцията и предстоящия доклад на Еврокомисията.

Като следваща стъпка председателят на "Движение България на гражданите" се похвали как е изнесла на плещите си преговорите за присъединяването на страната ни към евросъюза и подчерта, че оттогава - 2007 г., сме престанали да се присъединяваме.

Кунева обясни, че правителството ще работи за три неща за реформа в съдебната система: ненамеса на политическите партии в работата на съда, ясен и точен кадрови подбор на независими магистрати и отчетност кой какво е свършил в резултат.

Тя оправда ситуацията с това, че от 2007 досега се смениха няколко ВСС, смениха се и главни прокурори, а ценката за страната ни в евродоклада за съдебната власт никога не е била добра.

"Ако не направим системата каквато трябва, точно този ВСС трябва да бъде убеден и да понесе отговорността за това, което се случва или не се случва в съдебната система.

Ако всеки път сменяме хората, това е много лесен и мързелив начин.", разясни реформаторката.

Разправията се засили обаче, когато стана въпрос за назначенията в кабинета и коалиционните решения на ГЕРБ и реформаторите.

Кунева обясни, че само премиерът взема решение кой да бъде назначен за заместник-министър и той си носи отговорността за това.

Що се отнася пък до смяната на шефа на Фонда за гарантиране на влоговете - Радослав Миленков, той имал подкрепата на търговските банки, а вложителите ще започнат да получават парите си от КТБ на 4 декември.

"Когато си в коалиционен кабинет стоиш зад решенията му, Кънев беше много активен, зададе своите въпроси, получихме своите отговори.", обясни Кунева и допълни:

"Не съм чула Борисов да има нещо против Исмаилов, а заместниците се назначават с подписа на премиера, не виждам някой да бъде изтеглен защото се казва Орхан."

Силовият вицепремиер подчерта, че ако партиротите имат въпроси , г-н Исмаилов е смел човек, може да им отговори.

Тя не хареса въпросът защо юристът Божидар Лукарски става министър на икономиката и даде примери с Португалия, където именно юрист е променил така законодателството, че то е товорило врати за ип;нвестициите.

Когато се стигна и до пример с бившия външен министър на Германия Гуидо Вестервеле, Диков веднага отсече: Той е гей!".

Вицепремиерът поиска Диков да задава въпроси по същество, и да не я напада. "Какво ви става, г-н Диков? Вие трябва да изберете жанра. Дали ще водите сериозен разговор с български политик или ще ме нападате", каза тя дори заплаши да напусне студиото. В края на предаването вицепремиерът обеща да дойде със списък с нещата, които е свършила.