Финансовият министър: Слухът за поста на Искров в Черноморската банка е чиста спекулация

Само от Искров зависи дали ще довърши мандата

Не зная откъде дойде спекулацията, че Иван Искров ще ходи в Черноморската банка. Това коментира пред bTV финансовият министър Владислав Горанов. Това, че сме отменили решение, взето от предишния кабинет, според което там трябваше да отиде бившият главен секретар на МС Нина Ставрева, не означава, че пращаме Искров там, добави Горанов и подчерта, че между двете неща няма връзка.

"През деня се видях в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов и доколкото разбрах срещата между него и Иван Искров е била свързана с текущите проблеми на банковата система , КТБ и нейната несъстоятелност, поискана от БНБ и бъдещето на Търговска банка „Виктория”. Министър Горанов уточни, че по време на срещата между Борисов и Искров не са обсъждани каквито и да било казуси, свързани с бъдещето на Иван Искров.
„Той е централния банкер на България, избран с шест годишен мандат. Ние нямаме инструментариум да въздействаме на Българска народна банка, освен ако не се изпълнят някои пот хипотезите в Закона за БНБ” . По думите на Горанов от Искров зависи дали ще довърши мандата си или не.

Продължаваме да смятаме, че заради натиска върху БНБ Искров трябва да вземе морална позиция и да напусне. Той може да продължи мандата си, ако прецени, че това е най-добре за банковата система. Нямаме инструментариум да въздействаме, посочи финансовият министър.
Той коментира и срещата между премиера и шефа на БНБ. По думите му на нея са обсъдени текущите проблеми на банковата система, КТБ и бъдещето на банка „Виктори". Не са обсъждани казуси с бъдещето на Искров, подчерта той.

С цесиите в КТБ нищо няма да се случи, каза още Горанов и добави, че те са законна сделка в гражданското право.
По темата с бонусите Горанов заяви, че такива за депутатите нямало да има, за държавните служители отдавна нямало.
Държавата е в доста тежко състояние, пред свръхдефицит, а хората очакват, че ще продължим да харчим. Няма логика в това, подчерта той.