Въртележка за нови губернатори: РБ получава 5 места

Губернаторите в областите, в които ГЕРБ е най-силен – София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора ще бъдат дадени на  Реформаторския блок за баланс в управлението. Договорени за  десните  и 3/4 от заместник-губернаторите. Очаква се първата порция нови губернатори да бъдат утвърдени на правителственото заседание идната седмица, научи Faktor.bg.

Служебният кабинет вече разчисти пътя към областните управи на новото управление като смени седемнадесет титуляра, настанявайки на тяхно място бивши областни и зам.-областни управители, общинари и др.

Освен София-област, бяха сменени и губернаторите на Стара Загора, Варна, Перник, Силистра, Велико Търново, Габрово, Разград, Търговище, Шумен, Сливен, Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана, Плевен и Хасково.

Така "вакантните" към момента места са София-град, Бургас (където прокуратурата разследва титуляра Павел Маринов за търговия с власт), Кърджали, Добрич, Кюстендил, Видин, Враца, Ловеч, Пазарджик, Смолян и Ямбол. Пет от вакантните места ще заемат представители на РБ.

Реформаторите ще получат челното място в София-град. Областен управител там е Росен Малинов, назначен от кабинета "Орешарски", бивш депутат от БСП, както и агент "Люляк" на Шесто главно управление на Държавна сигурност.

В блока ще избират и  старозагорският областен управител , като за поста ще се състезават  3-4 кандидатури, по една и от другите партии в Реформаторския блок – ДГБ, ДСБ, БЗНС. 

Нова кандидатура ще бъде предложена и за Варна. В момента там е назначен за губернатор

Стоян Пасев, който бе лансиран от АБВ.