Радан Кънев: Политическият хаос приключи, оптимизъм и оживление сред българите

Само две седмици след избора на правителство в страната вече се усеща наличието на оптимизъм в българина. България излиза от период на двегодишен политически хаос – нещо, което възпираше инициативата на хората. Това каза пред БНТ председателят на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев. "Сега в икономическите статистики се отбелязва известно оживление, което не се дължи на добри мерки на кабинета, но е резултат от "една лека вълна на оптимизъм в хората и особено в малкия бизнес, че този хаос най-сетне свършва", каза още Кънев.

В четири партийното парламентарно мнозинство е много трудно и тепърва ще трябва да се учим на такт, на преговори, психология, защото степента на неразбиране между партньорите, на непознаване, на чисто психологически несъответствия в характерите е значителна и много работа ще трябва да се свърши, призна той в коментара си за ултиматума на Патриотичния фронт, че ще оттегли подкрепата си, ако Орхан Исмаилов бъде назначен за заместник-министър на отбраната.

Кънев потвърди, че това е кандидатура на военния министър Николай Ненчев, а не на Реформаторите или на партията на Корман Исмаилов – "Свобода и достойнство". Според него развръзката в тази ситуация ще е положителна. "Едно от най-важните неща, които трябва да научим в тази сложна коалиция, е да не приемаме хипотетично, че нещата няма да станат, а да вярваме, че могат да станат", каза още той и добави, че Блокът трябва да покаже на партньорите си, че в него протурски и етнически партии няма, че се превръща във все по-един

 Радан Кънев заяви, че предстои много сериозен разговор, в който трябва двете коалиции взаимно да си покажат, че са направили крачки напред - Патриотичният фронт - че са загърбили ксенофобските аргументи, а Реформаторите - че могат да са модерен субект, обединяващ хора, независимо от различията им.

Той обясни, че в разговорите с НФСБ досега е получил многократно уверения, че в исканията за оттегляне на зам.-министъра няма ксенофобски мотиви. Не виждам как да жертваме толкова качествен човек, коментира Кънев. Той също повтори, че зам.-министърът не е член на НПСД.