Оставката на Иван Искров за празника на банкера

Най-вероятната дата за оставката е около 6- 8 декември.

Иван Искров е приел офертата на премиера Бойко Борисов да представлява държавата в Черноморската банка за търговия и развитие. 

 Миналата седмица гуверньорът и премиерът разговаряха половин час в МС, а след това са провели два телефонни разговораДотогава ще е започнало изплащането на гарантираните депозити в затворената КТБ. Самият Искров заяви, че е “човек с чувство за чест и достойнство и ще си подаде оставката, когато заедно решим случая КТБ”.

Все още не са изчистени поне три проблема около рокадите на върха на БНБ.
Първият идва от това, че предсрочно прекратяване на 6-годишния мандат на Искров, който изтича през 2015 г., трябва да направи парламентът, като или поиска, или приеме подадена оставка.

И за двата варианта обаче законът за БНБ дава правото за предсрочно прекратяване само в три случая: ако той не отговаря на професионални критерии, ако е във фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си над 6 месеца или ако е признат за виновен за съществено нарушение. До този момент нито едно от условията не е налице.

Затова ГЕРБ поставят акцент върху това, че оставката трябва да е морален акт. Тъй като такова понятие в закона няма, е възможно да се внесе бърза поправка в него, която да добави и друго основание за предсрочно отстраняване.

Брюксел обаче не гледа с добро око на конюнктурни промени в банкови закони. Освен това от датата на членството ни в ЕС всеки управител с предсрочно прекратен мандат има право да отнесе казуса до Съда на Европейските общности.

Твърди се, че при последния си разговор Искров и Борисов се разбрали и двете страни да нямат съдебни претенции.

Вторият проблем е, че предишният кабинет вече избра български представител в Черноморската банка - бившия главен секретар на МС Нина Ставрева. Мандатът ѝ започва да тече от средата на декември. Запознати твърдят, че “емисари” от кабинета настойчиво я помолили да се оттегли, за да не излезе, че ревизията на назначението ѝ е политическа чистка.

Третата питанка е свързана с избора на наследник на Искров. В закона за БНБ пише, че изборът на нов член на УС става не по-рано от 3 месеца и не по-късно от два след края на мандата. Ако има предсрочно овакантяване на пост, правомощията трябва да се прекратят до три месеца от датата на подаването на заявлението, а новото назначение да стане не по-късно от два месеца от освобождаването.

В парламентарните кулоари вече се обсъжда и въпросът дали само Искров трябва да понесе отговорността заради КТБ, или трябват и други рокади в УС на БНБ.

Осведомени твърдят, че засега няма да има други подменени членове на УС, защото силни сътресения в БНБ, без да е решен напълно казусът КТБ, можели да отпушат нова банкова нестабилност.

В НС текат и неофициални разговори за избора на нов управител. Все още нямало твърда кандидатура, споменават се отново “дежурните заподозрени” - Светослав Гаврийски, Калин Христов, проф. Валери Димитров.