Кмет - депесар и Румен Вълка в опит да прилапат "Каолин"

В ход е пореден олигархичен заговор за кражба на предприятието „Каолин“ АД, което повече от година е собственост на германската „Кварцверке“.

Хронология на събитията

На 6 октомври тази година в публичното пространство се появява един отказ за вписване на първоначална регистрация на акционерно дружество „Као Лин“. Не че това е честа практика на Агенцията по вписванията, но в случая заслужават поздравления – предпазили са германската инвестиция у нас от пладнешки грабеж. Заявлението за вписване е подадено три дни преди това. Мераклиите са община Дулово, чрез кмета си Ресми Исмаил Хамза, и един познат, но позабравен бизнесмен Румен Гайтански, по-известен като Вълка.

Още по-интересно е, че ДПС общината участва с апортна вноска на два парцела в местността „Балабана“, където са основните добивни полета на предприятието.

При разчепкването на случая се оказа, че посегателството към чужда собственост при създаването на новото дружество с „китайско“ име е в нарушение на един куп други закони. Създадено е публично-частно партньорство без спазване на съответната процедура за това, кметът не е имал пълномощия да участва в тази сделка, тези терени всъщност не са общински, а държавни и всъщност посегателството е към държавна собственост.

Организаторите на мръсните опити за присвояване след провала от 6 октомври не се предават. На 5 ноември те отново подават заявление за първоначална регистрация в Агенцията по вписванията. Този път обаче новородената фирма е „Као Лин 1“ АД. Всичко останало в документите е същото.

В Агенцията по вписванията обаче и този път били нащрек. На 7 ноември те отказват и тази регистрация.

Може би ще последва трети опит. Но „създателите на нови фирми“, производни на думата „каолин“, трябва да знаят, че „онова“ решение на легендарния ексминистър на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев вече не е актуално. А то беше: „Отменям удостоверението за търговско откритие на „Каолин“ АД“. То имаше смисъла на отменянето на концесията на „Каолин“ върху находището в „Балабана“, нещо като отмяна на диплома за завършено образование на физическо лице, пише "Банкеръ".

Основанията за тази категоричност са били някакви оценки на експертна комисия, която се върнала далеч назад в 2005 г. и открила мними несъответствия в тогавашните геоложки доклади на „Каолин“ АД. Та, Хамза и Вълк, това решение на Стойнев вече не играе. То е отменено от служебния министър Васил Щонов на 8 октомври тази година. Отменено не просто напук на Стойнев, а след масирани протести от страна на Българската минногеоложка камара, КРИБ и дори БОРКОР.

Очакваме новите активности на дуета Хамза-Вълка.