И Корман заплаши с преосмисляне на подкрепата към кабинета

Може да замразим членството си в Реформаторския блок

Лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) Корман Исмаилов заплаши, че партията му може да втвърди позицията си, ако премиерът приеме ултиматума на "Патриотичния фронт" и освободи зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов.

Исмаилов се превърна в причина за търкания в управляващото мнозинство, след като Фронтът настоя предложения от НПСД зам.-министър да бъде сменен с аргумента, че не може формация, която демонстрира близост с турския премиер Реджеп Ердоган, да има представител в българската изпълнителна власт.

Днес Корман Исмаилов, чиято партия като част от Реформаторския блок участва пряко във властта, заяви, че може да се превърне в остра опозиция по определени теми. "Ако не получим сериозни аргументи на ценностна основа , може да втвърдим позицията си. Има накъде, още не сме извадили основните си козове", заяви Исмаилов в интервю за Дарик радио.

Той описа възможните стъпки на партията си така: "Може да замразим членството си в Реформаторския блок, да изтеглим подкрепата си към правителството и да бъдем много остра опозиция по темите, свързани с дискриминацията, езика на омразата и ксенофобията". По-късно в разговора лидерът на НПСД уточни, че замразяване на членството в Реформаторския блок означава излизане от коалиционното споразумение на формацията. В отговор на въпрос той уточни, че партията му не възнамерява напуска блока, защото е един от стълбовете му и е важно исканите реформи да бъдат подкрепяни.

Корман Исмаилов повтори тезата, че досега не е чул нито един сериозен аргумент срещу назначението на Орхан Исмаилов, иначе би го оттеглил.

Лидерът на НПСД повтори обвиненията в ксенофобия към Патриотичния фронт и дори обвини националистическата формация в опити за извиване на ръце.