Мая Манолова под гилотина - ще трябва да внимава какво говори

Цецка Цачева има право да ме отстрани за три пленарни заседания, ако примерно кажа от парламентарната трибуна, че министър-председателят лъже, се оплака депутатката

ГЕРБ се върна на власт, а с това върна и диктатурата, се оплака в предаването "Още от деня" на БНТ Мая Манолова, трети мандат депутат от БСП. На въпрос какво има предвид, тя отговори: "Отново се готвят да ударят парламентаризма, да ограничат законодателната дейност с текстове в правилника." 

Тя коментира и новото изискване за времето, с което ще разаполагат парламентарните групи за изказвания. Социалистката даде пример с най-малките партии - те ще разполагат само с 10 минути. И посочи за пример Патриотичния фронт: "Те така се захласнаха в подялбата на властови позиции, че гласуваха текст, който ограничава именно тях", посочи Манолова.

Депутатката негодува и срещу узаконяването на "неходенето на работа", както се изрази тя, имайки предвид петъчния парламентарен контрол, който може да бъде проведен и без кворум. Тя се обърна къ м водещия и го попита: "Ако вие не дойдете на работа, какво ще стане? Няма да има предаване. Така ще е с петъчния контрол - не би трябвало да има заседание, ако не дойдат на работа депутатите", защити тя тезата си.

Поредицата от оплаквания в ефира тя подкрепи и с нововъведението в парламентарния правилник - председателката да отстранява депутати, които проявяват оскърбително отношение към министър или депутат. "Цецка Цачева има право да ме отстрани за три пленарни заседания, ако примерно кажа, че министър-председателят лъже", се ядоса Манолова и попита отново: "Кой преценява дали оскърбявате министър?", и отговори сама: "Цецка Цачева! Тя ще преценява дали с моя непремерена приказка съм оскърбила Бойко Борисов."

Според нея това са абсурдни текстове, при които председателката на парламента ще може по нейна преценка да изгони колкото си иска народни представители, "ако не отговарят на нейната душевност", каза Манолова и се съгласи с водещия, че по този начин се чувства като под гилотина..