Министър Вучков: МВР без пиар акции, ще разговаря с медии чрез обвинителните актове

Няма да бъда ничия сянка, обеща в ефир новият министър на МВР Веселин Вучков и поясни, че няма нищо осъдително да провежда телефонни разговори със своя предшественик в качеството му на шеф на на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Разчитам много на промени в законите, които трябва да се случат, при това по-бързо, за да си направя реформата. В името на законодателните инициативи няма нищо осъдително да разговаряме", заяви  той пред БТВ. 

"MВР няма да се използва като репресивна машина. Полицията няма намерение да прави пиар акции, а дори ще предава "дозирано" информацията към медиите, защото прекалената реклама понякога може да се окаже контрапродуктивна. МВР ще разговаря чрез обвинителните актове на прокурорите. ", обяви намеренията си  новият вътрешен министър.

Излизането на ГДБОП от МВР е изключително недалновидна стъпка и ще се върне отново в системата на ведомството.

"Нямам намерение да притежаваме техника за подслушване. Не е работа на един министър, който е политическа фигура да се занимава с подслушвания, след като има разрешение от прокуратурата"

ДАТО няма да се връща в МВР, категоричен е министърът.

ДАНС в момента, освен че има техника за подслушване, тя има и полицейска структура, занимава се с контраразузнаване... Агенцията трябва да има само контраразузнавателен профил. Бивши ръководители на се чудят ДАНС какво точно представлява, допълва Вучков.

Има дебат дали да има единно външно разузнаване, а не две паралелни. Не изключвам да има военен елемент в интегрираното външно разузнаване, изрази мнение министърът.

Критикувал съм много секретаря на МВР Светлозар Лазаров. Има мандат, който не е изтекъл. Не сме водили разговори за подаване на оставка. Няма да водя такива разговори, той трябва да реши, сочи Вучков.

Той коментира и изчезналото тефтерче на Филип Златанов: Възможно е нарочно да е изчезнало. Напоследък така си мисля, макар че не съм любител конспиративните теории.