КНСБ с апел към правителството

От синдиката се обявяват за нова политика по доходите, която да бъде заложена още с приемане параметрите на Бюджет 2015

Изпълнителният комитет на КНСБ настоява за нова политика по доходите, се посочва в декларацията на синдиката. Според конфедерацията, основни двигатели на растежа трябва да станат потреблението и инвестиционната активност, като по-високите доходи и инвестициите в нова заетост са реалните предпоставки за устойчив икономически растеж. Заедно с това следва да се променят бюджетната и данъчната политика в посока на подобрена ефективност на приходите, по-голяма справедливост в данъчното натоварване и по-добро целеполагане и приоритетност в разпределението на средствата. Социално-осигурителните системи са в хроничен недостиг вследствие не само от демографската криза и укриването на осигурителни вноски, но и от безумната политика на последователно намаляване на осигурителните вноски. Без финансово стабилни осигурителни системи с адекватни размери на пенсии и обезщетения не може да бъде постигнат нужния баланс на солидарност и справедливост, не може да бъде гарантиран и социалният мир в страната, се посочва в декларацията.
От конфедерацията подчертават, че вече 25 години България се върти в омагьосания кръг на икономически псевдореформи, социални експерименти и въпреки реалните постижения на демократичното политическо устройство, обикновеният човек е подложен на ежедневни страдания и унижения в борбата за физическо оцеляване. 21% от българите живеят в нищета, под линията на бедност, а общо близо половината от населението на страната (49% по данни на Евростат) са в риск от бедност и социално изключване. По равнище на доходи, работни заплати и пенсии България трайно заема последно място в рамките на Европейския съюз.
ИК на КНСБ апелира към правителството и работодателите за:
- Разработването на спешен пакет от мерки за повишаване на доходите в страната за най-уязвимите слоеве от обществото – пенсионери, социалнослаби граждани, работещи бедни, безработни и хора с увреждания.
- Приемането на програма с конкретни параметри и прилагането на догонваща политика по доходите, съобразена с темповете на икономически растеж, но и с необходимостта от по-голяма справедливост в разпределението и преразпределението на създадения продукт.
- Повишение на минималната работна заплата от началото на 2015 г. в размер на 400 лв. и гарантиране на предимствен ръст през целия 4-годишен период, с цел достигането на 50% съотношение спрямо средната работна заплата до края на 2018 г.
- Договаряне на минималната работна заплата за страната, като се промени нормативната база за това. КНСБ настоява за изработване на механизъм за ежегодно договаряне на МРЗ, който да се опира на социални и икономически критерии и показатели.
- Логистична подкрепа на бипартитния социален диалог и ежегодните преговори по препоръчителни индекси за ръст на работните заплати в отделните браншове, вкл. предоставяне на необходимата по обем, дълбочина и разрези статистическа и отчетна информация.
- Постигане на ежегоден ръст на средната работна заплата не по-малко от 10 % средно за периода до 2018 г.
- Нова философия и механизми на заплащане труда на работещите в бюджетните сектори и държавната администрация, съхраняващи професионалния им престиж, гарантиращи справедлива оценка на индивидуалния принос и достоен стандарт на живот.
Новата политика по доходите трябва да бъде заложена още с приемане параметрите на Бюджет 2015 г. От КНСБ са убедени, че тези и други съпътстващи мерки в областта на данъчната и осигурителната политика, в един общ пакет, ще дадат осезаем антидефлационен ефект и ще сложат началото на един нов устойчив модел на икономически растеж, базиран на повишаване на доходите и заетостта.
ИК на КНСБ призовава структурите на Конфедерацията, работодателите и правителството още от този месец да започнат спешни преговори по приемането на препоръчителни индекси за нарастване на заплатите в икономическите дейности от реалния сектор през 2015 г., както и по договарянето на ръст на заплатите в отраслите, браншовете, организациите и предприятията.