И Серж се загрижи от Брюксел: Губят тефтерчета, а мен ме съдят като деловодител

Сергей Станишев ще се кандидатира за втори мандат начело на ПЕС. Това ще стане с номинацията, която получи от БСП още в края на юли, обяви самият Станишев вчера пред журналисти в Брюксел.

"Аз съм номиниран, така да се каже, от моята партия още на последния конгрес на партията ми и не съм се отказал от тази номинация", казва той, цитиран от КЛУБ Z. Европейските социалисти насрочиха следващия си конгрес за 12 и 13 юни в Будапеща.

Лидерът на ПЕС очаква колкото може по-скоро да започне делото срещу него по обвинение, че е загубил секретни документи, докато е бил министър-председател (2005-2009 г.). Подчертава, че обвинението има "подчертано политическа окраска". По думите му папките са загубени в ДАНС, където той ги бил върнал, а след това са били предадени от Бойко Борисов от Алексей Петров. Станишев посочи, че сам се е отказал от имунитета си в предишните два български парламента и е поискал това да стане и в Европейския парламент, където сега е депутат.

"На мене ми трябва справедливо правосъдие, надявам се този въпросда бъде приключен и решен чрез българския съд", казва той, уточнявайки , че не знае, дали в Европарламента вече е постъпило искането на главния прокурор Сотир Цацаров за вдигане на имунитета му.

Сергей Станишев коментира и делото срещу бившия шеф на Комисията за установяване на конфликт на интереси Филип Златанов.
"По казуса с тефтерчетата нещата са твърде очевадни, винаги задавайте въпроса: Кой има интерес? Сигурно хора, чиито инициали са в тефтерчетата. То е абсурдна работа такова веществено доказателство по казус от обществен интерес да се разнася в кола, неохранявано".

"Направете сравнение. Мене ме съдят за документи, след като близо шест години са изтекли и нищо не е излязло в публичното пространство. Никаква вреда не е нанесена на сигурността на държавата. Съдят бивш министър-председател като деловодител", добави той. "Което няма как да не е по политически причини".

ГЕРБ виновни за руския газов монопол

Станишев също обвини ГЕРБ за продължаващия монопол на Русия като газов доставчик на България. Той посочи, че двупосочните връзки към Гърция и Румъния не са били направени при първото правителство на Бойко Борисов.

"Голямото забавяне по този въпрос става по време на правителството на ГЕРБ. Това е факт. Парите (от ЕС - б.а.) бяха осигурени по време на моя мандат", каза Станишев. "Сега ми казват: Много сте зависими от руския газ. Ние ли сме виновни? Не, не сме ние виновни. Ние сме жертвата в дадения случай и няма достатъчно европейски ангажимент".