Лекуват болен със съмнение за ебола във ВМА?

Пациент със съмнения на ебола лекуват във ВМА. Това обяви bTV в централната си новинарска емисия.

По информация на медията, пациент, пристигнал в България от Сиера Леоне е бил настанен в болница „Токуда” с висока температура.

Със специална носилка той е бил преместен в клиниката за инфекциозни болести на Военномедицинска академия. Директорът на клиниката проф. Плочев отрече да знае за случая. Столичната инфекциозна болница също отрече да е приемала пациент с ебола.в.

Шестима души са били изолирани, които са били в досег с него в първата болница, съобщи Нова тв.

Взети са проби на кръв и секрети, които ще бъдат изпратени тази вечер в една от лицензираните лаборатории – Германия, Великобритания, и Института по тропически болести в Марсилия, Франция. Като се очаква до 24 часа да се получи отговор дали действително става дума за ебола, съобщи "Фокус".

Здравното министерство подготвя извънреден брифинг в следващите часове, но дали това ще се случи остава пълна мъгла.

BNews научи, че в подопечното ведмоство на Петър Москов са в паника и нямат никаква идея как да реагират в такава очеизвадно извънредна и страшна ситуация.

Умелите пр-и от министерството нямат идея как да постъпят - дали да свикат извънреден брифинг, или да пуснат прессъобщение.

Точно това е изумителното - подобен бич за света да няма реакция от отговорните институции в оплесканата ни в каква ли не бъркотия държава.

От края на декември м.г. досега от тежката заразна болест са починали близо 5500 души. Броят на заразените с болестта надхвърля 15 000.

Заразата тръгна от Западна Африка, но постепенно стигна до САЩ и Европа. Двама испански духовници се заразиха в Либерия и Сиера Леоне и починаха в родината си, като при лечението им инфекцията достигна и до медицинска сестра, която беше излекувана.

Американски лекар от либерийски произход почина от ебола в САЩ. Две медицински сестри се заразиха от него, но бяха излекувани. До щастлив край се стигна и в случая с друг лекар, който е работил в Западна Африка.

Нигерия пък стана положителен пример с това, че практически изкорени епидемията на своя територия.

Иначе, Франция, Германия, Норвегия, Швейцария и Великобритания поставиха под карантина лица, заради подозрения за ебола, които не се потвърдиха.