Ген. Атанасов: В ДАНС горят бушони и се готвят да заличат следи

Превантивно са били освободени двама служители от средното ниво в агенцията, на тях се приписва отговорността за проспиването на КТБ, според генерала от Реформаторския блок

Освобождаването на двама служители от средното ниво на ДАНС означава, че ръководството на агенцията се готви да оправдае провала си и да заличава следи. На тези служители се приписва отговорността за проспиването на КТБ, заяви в предаването "Още от деня" на БНТ генерал Атанас Атанасов от ДСБ. Според него двамата служители са изгорели като бушони, а иначе съвестно са си изпълнявали задълженията, увери генералът.

"Още утре внасям в деловодството на Народното събрание законопроект за обща разузнавателна служба в България, надявам се на подкрепа в пленарна зала", каза още Атанасов. Той коментира предстоящите промени в законите за МВР и службите и работата на парламентарната комисия по вътрешни работи, която се очаква да оглави след структурирането й.

Генералът обясни още защо не е искал да стане министър. Той съобщи, че кандидатурата му за министър на вътрешните работи и ДАНС е била сложена на масата при преговорите на коалиционните партньори, но не е получила подкрепа. „Но ако аз не бях разколебан дали да поема този тежък кръст, щях да намеря поддръжници”, поясни депутатът.

Според него, министър сега означава да стоиш по 16-18 часа на работа, а той няма такова лично време. „Имам и други съображения за да не искам постове в изпълнителната власт. Но и в парламента мога да бъда полезен, тук се решават важните въпроси за работата на държавните органи и контрола върху тях”, каза още генералът.

Той определи като „провал” акцията в Лясковец и уточни, че ще настоява за изясняване на виновните за случилото се там, включително и смъртта на баретата. Атанас Атанасов потвърди, че има много критики към сегашния главен секретар на МВР и че ще иска да бъде оценена работата му.

"Имаме воля да бъде направено всичко за проследяване на парите в КТБ, които се губят и те да бъдат открити. Надявам се и на подкрепа от страна на ГЕРБ за това", каза още депутатът.