Две студентки като ангелчета назначил Миков в НС срещу 2 бона заплата

Студентките Панка Мангова и Стоя-Александрина Витанова кацнаха на „Позитано“ 20

Бившият парламентарен шеф Михаил Миков е назначавал на работа в Народното събрание студентки и хора без професионални умения. Те са прибирали по около 2 бона, без да вършат работа в парламента. Това обяви преди няколко дни новата парламентарна шефка Цецка Цачева.

Тя съобщи още, че 29 от освободените служители са със срочни правоотношения, като 21 от тях са назначени в последния месец от работата на 42-ия парламент. Цачева наблегна специално на две служителки от пресцентъра на Народното събрание, които в продължение на 2 м. не са идвали на работа, не са влизали в двете сгради на Народното събрание, а са получавали 2400 лв. месечна заплата по нейна информация.

Кои са тези две служителки?

Източници на BPost.bg от групата на ГЕРБ в Народното събрание обясниха, че гневът на бившия шеф на парламента е заради уволненията на Панка Александрова Мангова и Стоя-Александрина Витанова.

И двете са считани за протежета на Миков, който в момента е лидер на БСП.

Панка Мангова е студентка в трети курс в СУ „Свети Климент Охридски“, а Витанова е втори курс в УНСС. И двете получават по 4 заплати "неустойка", което е необяснимо, при положение, че са освободени по взаимно съгласие“, казват още източниците ни от Народното събрание.

Те уточняват, че в периода август-октомври и двете госпожици са били в централата на БСП за изборите, и в същото време са получавали заплати от парламента.

Никой в парламентарния пресцентър не знае как Стоя – Александрина Витанова е започнала работа при тях. Тя обаче е определяна като като изключително амбициозна и самонадеяна. По-късно идва и логичното обяснение - оказва се, че младата госпожица е близка до Миков и дори поддържа страницата му във „Фейсбук“.

Другата уволнена служителка, която Миков така яростно се впусна да брани, е Панка Мангова. Баща й е началник в НСО и чрез връзките си я пробутва като стажант в пресцентъра на президентството. Там обаче трудно успяват да я изтърпят и веднага след края на стажа деликатно се освобождават от "висококвалифицираните" й услуги.

Месец по - късно, незнайно как Панка кацва в кабинета на вицепремиера Даниела Бобева, където уж отговаряла за „някакви европроекти“, както тя самата се хвалела. След изпитателния срок Бобева я освобождава, тъй като й „писнало от неграмотността й“, казват още източниците ни от парламента. След известно време Панка Мангова се озовава в пресцентъра на Народното събрание.

Главният секретар Борис Иванов, който е и съветник на Миков, я взема под крилото си. „Панка не признаваше прякия началник, нито уважаваше колегите си от администрацията. Държеше се високомерно и винаги подчертаваше, че изпълнява само заповедите на Борис Иванов и Миков“, казват още източниците ни от парламента, ядосани от лъжите на Миков.

Въпреки огромните си претенции и самочувствие, докато е в Народното събрани, тя се занимавала само с нискоквалифицирана секретарска работа - сортиране на картички и описването им, носене на цветя от името председателя на НС по разни мероприятия и т.н. Въпреки това, успяла да омая главния секретар на парламента и навсякъде се хвалела, че неин закрилник е и депутатът Георги Мърков, който бил приятел с баща й.

След като е уволнена от НС, Панка Мангова е спусната в кабинета на лидера на БСП Михаил Миков на „Позитано“ 20. Там също се държала началнически – крещяла на всички, издавала заповеди и постоянно правела гафове.

„Ако Миков не е разбрал, че е некомпетентна и без капацитет, то е защото професионалистите не и позволяват да провали и тях и бързат да оправят грешките на Панка Мангова.

Връзкарските назначения в НС обаче не са патент на Михаил Миков. По време на 41 –ия парламент Цветан Цветанов назначава девойка в пресцентъра на огромна заплата. За 5 г. тя е идвала в НС само да си получи заплатата. Обяснението й било, че „работела дистанционно“. В същото време младата дама редовно отсядала в почивната станция на парламента.