Е. Дайнов: Хората около Кунева да решат дали са срещу мафията или ще стават част от модела "КОЙ"

Има очевидни опити да се състави коалиция "КТБ"

"Ако няма трета партия, която да подкрепя правителство на ГЕРБ и РБ, се отварят всички възможности за ДПС да прави "тематични коалиции" с партията на Борисов", коментира политологът Евгений Дайнов и добави, че заради страха от протести, и заради взаимното "дебнене" на партиите вече е все по-трудно на партиите да се договорят зад гърба на избирателите.

"Позитивът е, че никой не може да се прави на велик. С 8 партии в парламента неминуемо трябва да се говори не за това кой по-голям мускул ще извади, а дали могат да се съберат 2-3 или 4 покрай някакви приоритети. 

Както имахме правителство коалиция „Южен поток" - правителството на Орешарски, сега се правят очевидни опити да се направи коалиция "КТБ". Но, те са блокирани от това, че има 8 партии в парламента и всеки дебне всекиго, и, освен това, разбраха, че ние ги дебнем".

Дайнов нарече "безобразно" поведението на Меглена Кунева и я сложи в групата на тези реформатори, които нямали нищо против да участват в "модела КОЙ".

"Ще гледаме две-три години как вътре в Реформаторския блок ще си мятат чинии и накрая къщичката ще се разпадне, покривът ще падне вътре. Това вече сме го гледали със СДС. Ако това трябва да бъде жизнен организъм - политически, който да може да се изправи срещу целия модел "Пеевски" и да го бутне, няма абсолютно никакво значение дали ще участват или няма да участват в това управление, дали групата ще се разцепи на про-ГЕРБ и анти-ГЕРБ. 

Няма абсолютно никакво значение стига да остане една основа, на която да може да се гради бъдещата голяма политическа формация, способна да изрине модела "КОЙ". 

Има много хора в Реформаторския блок, които нямат нищо против да участват в този модел. Намирам поведението на Меглена Кунева за безобразно. С цялото ми уважение към нея, когато беше комисар, с цялото ми уважение към Даниел Вълчев, когато беше министър на образованието - аз и неговото политическо поведение намирам за безобразно. 

Може ли по такъв вероломен начин да провалиш конгреса на Реформаторския блок, който по устав трябваше да се състои преди изборите. 

Това крило Кунева-Лукарски или ще се включи в заявката на Реформаторския блок - ще ставаме огромна политическа сила да бутнем мафията, или да се присъединяват към модела, трябва да го решат за себе си", коментира Дайнов.