​М. Андреев: Банкерът на Запад е с достойнство и морал - къде ги в нашите Цветан-Василевци?

Нелепо е Пеевски да пише закон за спасяване на КТБ, все едно Хитлер да прави закон за спасяване на евреите

Ако няма вкарани в ареста заради банката, ако този кръг не бъде разнищен от българската дъжава и не се разплете моделът "Кой", да не дава Гопсод, това няма да е последен случай, заяви в ефира на "Още от деня" по БНТ депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Време е да се разбие този модел и да има справедливост, каза още той. Според него е нелепо Делян Пеевски да пише закон за банките. Това е все едно Хитлер да пише закон за спасяването на евреите. Тук става въпрос за морал. Когато говорим за национална сигурност, трябва да говорим и за национално достойнство. Банкерът на Запад е човек с достойнство, с морал - къде ги тези неща в Цветан Василев и такива като него?, риторично попита той.

Според бившия председател на Комисията по досиетата, ако се обяви КТБ в несъстоятелност, хората ще си получат парите до 20 дни. Това е добре за тях. Другият вариант е да се стигне до одържавяване на банката. Ако държавата е силна, ще може да събере вересиите, в противен случай ще влязат синдици и ще разпродадат активите й. Той даде пример с Първа частна банка. "Тогава банката беше продадена за 50-60 милиона."

Методи Андреев сподели още, че е трябвало да се търси по-гъвкаво решение - хем държавата да гарантира интересите си, в същото време хората да получат парите си. "Г-н главният прокурор започна да се съмнява, че е имало пропуски в надзора на КТБ, но насочи вниманието си само към БНБ. Аз смятам, че надзорът закъсня, делото за неупражнен контрол трябва да започне от Иван Искров. Другият основен виновник седи спокойно на около 350 км от нас, а той трябва да бъде тук", категоричен е Андреев. Методи Андреев изрази съмнение, че Цветан Василев ще се върне в страната. Той попита защо държавата не отиде да го достави у нас, за да му се потърси отговорност? Това е въпрос на национално достойнство, посочи бившият председател на Комисията по досиетата.

Помолен да коментира и консултациите за съставяне на кабинет, депутатът от гражданската квота на ГЕРБ заяви, че не е проблемът в това, че държавата трудно прави правителство. това е нормално при този вот. "Ние не може да излъжем нашия десен избирател. Това е ценностна система. След като хората са гласували за нас, трябва да има дадем това, което те очакват. Коалиция означава, че ставате едно семейство. По-важното е друго - да намерим онези пресечни точки, които и други парламентарни партии биха подкрепили от нашата програма. Например в областта на енергетиката. Крайно време е да се знае КОЙ открадна парите от енергетиката Искам да видя на някого да му е заведено делото при главния прокурор", категорично заяви Андреев.

Той посочи още една сфера, в която биха могли да намерят пресечни точки - здравеопазването: това е каца без дъно. Всичките ние вкарваме нашите пари, и когато отидем при джипито, няма лимит. И какво излиза - и този, който е осигурен, и този, който не е осигурен, са на едно ниво.

"Нека се обърна към моите колеги, които ще участват в управлението - да работят възрожденски, а не както досега - да уредим наши хора, наши фирми. Този път това не бива да се случва. Повече не може да има такова отношение към държавното управление. Не мисля, че напълно ще бъде прекратена тази система, но поне да се борим срещу нея", каза Андреев. Той направи анализ и на предишното управление на ГЕРБ. "В първия си мач ГЕРБ допусна грешка, сбърка по отоншение на дребния и средния бизнес, сега е обратното - програмата на ГЕРБ сега е обърната за толериране на изтощените дребни и средни собственици в България, а не на едрите, които източват еврофондовете."

Водещият не пропусна да му напомни и за идеята за лустрацията. "Идеята ми е лустрация против корупцията. В началото на прехода бяха лустрирани политически хора, сега трябва да бъдат лустрирани икономически. С икономически средства да направим лустрация. Ще бъда твърд защитник на хората от Комисията по досиетата. Комисията търпи критика по отношение на разкриването на приватизаторите, кредитните милионери и др. Трябва да бъдат пресирани в тази посока", поясни още Андреев.